Mark 2:1-12

Några dagar senare kom Jesus tillbaka till Kapernaum. När man fick höra att han var hemma samlades så många att de inte längre fick plats ens utanför dörren. Och han förkunnade ordet för dem. Då kom man till honom med en förlamad som bars av fyra män. När de för folkmassans skull inte kunde komma fram med honom till Jesus, tog de bort taket över platsen där han var. De gjorde en öppning och sänkte ner bädden som den lame låg på. Jesus såg deras tro och sade till den lame: ”Mitt barn, dina synder är förlåtna.”

Nu satt där några skriftlärda, och de tänkte i sina hjärtan: ”Varför talar han så? Han hädar! Vem kan förlåta synder utom Gud?” Jesus förstod genast i sin ande att de tänkte så inom sig, och han sade till dem: ”Varför tänker ni så i era hjärtan? Vad är lättast, att säga till den lame: Dina synder är förlåtna, eller att säga: Res dig, ta din bädd och gå? Men för att ni ska veta att Människosonen har makt på jorden att förlåta synder, säger jag dig” – och nu talade han till den lame: ”Res dig, ta din bädd och gå hem!” Då reste mannen sig upp, och genast tog han sin bädd och gick ut inför ögonen på dem alla. Och alla blev utom sig av häpnad och prisade Gud och sade: ”Vi har aldrig sett något liknande!”

Att Jesus helar människor från fysiska åkommor är fantastiskt. Men större än det är att han förlåter människor deras synder.

Du står precis i dörröppningen till det hus där du vet att Jesus är. Du har hört mycket om honom och alla häftiga saker han gör. Du kikar fram för att få se honom bland alla människor. När du står på tå kan du ana Jesus mellan två huvuden. Du hör honom prata om vad Gamla testamentet betyder, och vad det säger om Gud. 

Helandet

Mitt i Jesus undervisning ser du i ögonvrån att några människor är på taket och har börjat riva sönder det. Alla som står i huset tittar upp för att se vad som händer. Ner från taket kommer det en bädd med en förlamad man. Du tänker för dig själv: “Yes, nu får jag äntligen chansen att se ett helande av Jesus.” Bädden firas ner framför Jesus och du hoppas förväntansfullt på att han ska hela den lame mannen. Men Jesus tittar bara på mannen och säger: “Dina synder är förlåtna.” Du blir nästan lite besviken. Jesus talar till några män som har studerat Gamla testamentet länge, och som blir fundersamma när han förlåter mannens synder. Du hör Jesus tala igen och den här gången talar han till den lame mannen. Han säger: “Res dig, ta din bädd och gå.” Du ser förundrat hur mannen reser sig upp och går ut ur huset. Äntligen fick du se ett under. 

Jesus får också utmana vårt perspektiv på våra problem i livet.

Ännu viktigare?

Jesus uppgift när han gick på jorden var inte bara att vara en schysst kille som gjorde bra saker och helade folk. Det uppdrag han fått av Gud handlade framför allt om att förlåta oss våra synder. Alltså förlåta oss för allt det som vi gör mot Guds lag och mot hans vilja. Jesus mål här på jorden var att ta din och min synd och dess straff på sig, och dö i stället för oss, vilket han gjorde på korset. Det är på grund av detta som Jesus kan förlåta den lame mannens synder. Men samtidigt kan inte Jesus låta bli att i sin godhet också hela från fysiska problem och sjukdom. Det visar hur god han är och att han är Gud själv som kommit till jorden för att rädda oss människor. 

Jesus får också utmana vårt perspektiv på våra problem i livet. Kan det ha varit så att Jesus började med att förlåta den lame mannens synder för att det var hans största problem – inte att han var lam?

Foto: Thiébaud Faix, Unsplash
DELA
Föregående artikelSteg för steg studiebibel
Nästa artikelVad vet vi om himlen?