För lärjungarna ser allt mörkt ut. Då möter Jesus dem med några  överraskande ord. 

På kvällen samma dag, den första veckodagen, var lärjungarna samlade bakom låsta dörrar av rädsla för judarna. Då kom Jesus och stod mitt ibland dem och sade: ”Frid vare med er!” (Joh 20:19)

Lärjungarna har haft några omtumlande dagar. Jesus har korsfästs och nu har de upptäckt att graven är tom. I texten möter vi lärjungarna som stängt in sig i ett rum på grund av rädsla för judarna. Kanske var de rädda att de som korsfäste Jesus även skulle vara ute efter dem, eller att de skulle anklagas för att ha tagit Jesus kropp.

I huvudet på lärjungarna

Vad tänkte lärjungarna där de satt? Vad pratade de om? Eller satt de tysta? De brottades kanske med skuldkänslor över att ha lämnat Jesus i hans sista stund och funderade på vad han skulle säga om det stämde att han hade uppstått? Vi kan bara spekulera kring vad lärjungarna tänkte, men vi vet att de var rädda och därför satt inlåsta.

Mötet med Jesus

Plötsligt står Jesus mitt ibland dem! Varken deras rädsla, låsta dörrar eller ens döden  hindrar Jesus från att möta sina lärjungar. Snacka om oväntat besök! Jesus skulle nu kunna kräva en förklaring på deras svek, men det gör han inte. Han ser på dem och säger: Frid vare med er! Smaka på dessa ord, hur ljuvliga är inte de? Detta var en vanlig hälsningsfras men orden betyder så mycket mer i Jesus mun. Den friden han vill ge lärjungarna är en himmelsk frid, en verklig frid i hjärtat. Det är det viktigaste Jesus vill ge och det första han säger: Frid vare med er!

Jesus vill ge dig sin frid

Jag tror att Jesus vill möta oss på samma sätt när vi är rädda och inlåsta. Vi kanske är rädda för vad andra människor ska tänka om oss. Eller för att misslyckas, våga be om hjälp eller såra någon – listan kan göras lång. Vad är du rädd för? Precis som för lärjungarna leder rädsla ofta till att vi låser in oss, även om det inte nödvändigtvis handlar om fysiska dörrar. Vi kanske undviker situationer där vi är sårbara, stänger in våra känslor och tankar av rädsla för vad andra ska tänka och håller därmed människor på avstånd. Vi stänger in oss i en fasad vi byggt upp.

Han anklagar inte dig

Men Jesus hindras inte av vår, eller din, rädsla. Han går rakt igenom stängda dörrar – rakt in i ditt hjärta. Han vill vara hos dig och med dig, även när du är rädd. Han anklagar inte dig utan ser på dig med kärleksfull blick och säger ”Frid vare med dig”. Jesus ger dig sin frid. Hur ljuvliga är inte dessa ord till dig?