Jesus är Gud och står över allt. Samtidigt får människors öde honom att gråta. Jesus ser oss precis där vi är och delar både glädje och smärta.

Joh 11:33-37 – Läs först texten!

När Jesus såg att hon grät och att judarna som följde med henne grät, blev han häftigt upprörd och frågade: ”Var har ni lagt honom?” De svarade: ”Herre, kom och se.” Och Jesus grät. Då sade judarna: ”Se, hur han älskade honom!” Men några bland dem sade: ”Kunde inte han som öppnade ögonen på den blinde ha hindrat att Lasarus dog?”

Jesus har kommit nära syskonen Lasarus, Marta och Maria. I en ovanlig typ av författarkommentar läser vi att: Jesus älskade Marta och hennes syster och Lasarus. (Joh 11:5) Lasarus blir sjuk och Jesus beger sig till familjen, men kommer fram när Lasarus redan har dött. Båda systrarna möter Jesus med samma ord: Herre, om du hade varit här skulle min bror inte ha dött. (Joh 11:21, 32) Orden tycks innehålla en ilska, eller en anklagelse, samtidigt som de rymmer stor tro och tillit till Jesus som Herre. Jesus ser hur Maria gråter, och hur judarna som följt med henne gråter. Då står det att han blev djupt rörd och skakad i sin ande (Joh 11:33). När de därefter går mot Lasarus grav står det att Jesus grät (Joh 11:35).

Så mycket bryr sig Gud att han blir djupt rörd, skakad och gråter för oss.

Stark medkänsla

Berättelsen chockerar i jämförelse med den bild som människor har haft om Gud eller gudar genom historien och i dag. Om Gud överhuvudtaget har något intresse av världen, bryr han sig knappast om enkla människors livsöden, deras glädjeämnen eller sorger! För hur skulle han som skapat allt, står över allt och alla, den ende som ”ÄR” i sig själv, kunna bry sig om små människor? Ändå är det just den svindlande sanningen Bibeln förmedlar. Så mycket bryr sig Gud att han blir djupt rörd, skakad och gråter för oss.

Varför gråter Jesus?

Varför gråter egentligen Jesus just här i berättelsen? Utifrån orden direkt efter ”Jesus grät” har jag två gissningar. Judarna som ser Jesus bli upprörd säger nämligen: Se hur han älskade honom! och Kunde inte han som öppnade ögonen på den blinde ha gjort så att Lasarus inte dog? (Joh 11.36-37) Kanske gråter Jesus av enkelt mänskligt medlidande. Paulus uppmanar i Rom 12:15 att vi ska gråta med dem som gråter. Jesus ser sina älskades sorg och drabbas också av den. Samtidigt vet ju Jesus att Lasarus kommer att uppstå bara minuter senare. Kanske gråter Jesus över deras blindhet. Han som själv ÄR uppståndelsen och livet står framför dem, och ändå tror de att det är kört för Lasarus! Möjligtvis gråter Jesus över både och.

Då och nu

Ofta glömmer jag att Gud verkligen bryr sig om mig. När jag filosoferar över Gud i abstrakta tankar glömmer jag lätt hur personlig han verkligen är. Men samme Jesus som grät då bryr sig lika mycket i dag. Gud känner dig, han gläder sig över dina glädjeämnen och gråter med dig i din sorg. Han hör varenda viskning och tanke du riktar till honom, han ser dig i det du känner och han vill ditt allra bästa.

Foto:
Johannes Heule
Student, Malmö. I Insidans redaktion sedan 2020. johannes.heule@insidan.net
DELA
Föregående artikelÄkta kärlek
Nästa artikelVarför ska vi ha sex?