Jesus står framför Pontius Pilatus. Många tror att Pilatus är mäktigast i området, men stämmer det verkligen?

Joh 19:6-11

När översteprästerna och deras tjänare fick se honom, skrek de: ”Korsfäst! Korsfäst!” Pilatus sade då till dem: ”Ta ni och korsfäst honom! Jag finner honom inte skyldig till något.” Judarna svarade: ”Vi har en lag och enligt den lagen måste han dö, för han har gjort sig till Guds Son.”

När Pilatus hörde det blev han ännu mer rädd. Han gick tillbaka in i pretoriet och frågade Jesus: ”Varifrån är du?” Men Jesus gav honom inget svar. Pilatus sade till honom: ”Talar du inte med mig? Vet du inte att jag har makt att frige dig och makt att korsfästa dig?” Jesus svarade: ”Du skulle inte ha någon makt alls över mig om du inte hade fått den från ovan. Därför har den som utlämnat mig åt dig större skuld.”

I världen finns det många människor med makt. Statsministrar, företagsledare och presidenter är bara några exempel. Vi känner oss ofta väldigt små och rädda inför människor med makt. Speciellt om de kan bestämma över vår framtid. Tänk dig exempelvis att du är på en anställningsintervju och står framför en person som kan bestämma om du ska få ditt drömjobb eller inte, då känner man sig ganska liten och maktlös.

Jesus står i Joh 19 inför regionens mäktigaste man, Pontius Pilatus. Jesus är anklagad för att han påstått sig vara Guds son och översteprästerna vill att Pilatus dömer honom till döden. Pilatus försöker reda ut om Jesus är skyldig eller oskyldig. Föreställ dig hur Jesus står framför Pilatus. Pilatus är snyggt klädd och sitter på en tron. Jesus är sliten, enkelt klädd och blodig efter flertalet piskrapp. Trots att Pilatus kan göra vad han vill med Jesus verkar det som att han behöver övertyga Jesus om maktförhållandet. Vet du inte att jag har makt att frige dig och makt att korsfästa dig? Det är något väldigt ovanligt med situationen. De flesta människor som står inför Pilatus brukar desperat försvara sig och argumentera för att de är oskyldiga, men det gör inte Jesus. Situationen är upp-och-nedvänd. Jesus är den som verkar ha kontrollen och i stället är det Pilatus som är desperat. Jesus, som hittills varit tyst, svarar honom: Du skulle inte ha någon makt alls över mig om du inte hade fått den från ovan. Det Jesus säger är helt enkelt att det djupast sett är Gud som har makten! Pilatus kommer att döma Jesus till döden, men detta är en del av Guds plan. Även om Pilatus har makt där och då är det bara makt som han tillfälligt fått låna av Gud. Jesus, som är Gud själv, ser ut att vara maktlös men har makten. Pilatus som ser ut att ha makten är djupast sett maktlös.

Pilatus kommer att döma Jesus till döden, men detta är en del av Guds plan.

Av texten lär vi oss att människor med makt, oavsett om de är presidenter eller företagsledare, egentligen bara tillfälligt fått låna den av Gud. Även om det inte alltid ser ut så är det Gud som fortfarande har kontrollen. Att Gud djupast sett har makten gör att jag kan lita på att det är han, och inte de människor jag möter, som har mitt liv i sin hand.

Foto: Tim Gouw, Unsplash
DELA
Föregående artikelGive me an answer
Nästa artikelAtt tro på ingenting