Man kan bli inspirerad av ledare som, när ingen ser, ändå följer sina principer. Andra gånger faller en ledares budskap därför att den själv agerar helt annorlunda än den lär. Hur förhöll sig Jesus till vad han själv lärde?

Sedan talade Jesus till folket och till sina lärjungar: ”De skriftlärda och fariseerna har satt sig på Moses stol. Allt som de lär er ska ni därför göra och hålla. Men deras gärningar ska ni inte ta efter, för de talar men handlar inte. (Matt 23:1-3)

I bibeltexten talar Jesus om fariseerna, en högt ansedd religiös grupp, som ofta talade till folket om hur de skulle bete sig. Problemet var att fariseerna sa till andra hur de skulle agera, men inte själva följde sina förmaningar. Jesus säger att fariseerna är hycklare, och att deras handlingar inte är för Gud utan för att de själva ska bli sedda av andra människor och få beröm.  

Skillnaden mellan Jesus och fariseerna

Jesus undervisade också folket om hur de skulle agera och inte. Undervisningen han gav är riktad också till oss som följer honom idag. Skillnaden mellan Jesus och fariseerna är att Jesus aldrig uppmanar oss att göra något som han själv inte gjort. Om Jesus säger att vi ska älska varandra, så har han själv redan gjort det. Om Jesus säger att vi ska tjäna varandra, så har han också gjort det.

Förneka sig själv

Ett tydligt exempel är när Jesus tidigare i Matteusevangeliet (16:24-25) säger: Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig. Den som vill rädda sitt liv ska mista det, men den som mister sitt liv för min skull ska vinna det.

Skillnaden mellan Jesus och fariseerna är att Jesus aldrig uppmanar oss att göra något som han själv inte gjort

Jesus säger alltså att vi ska förneka oss själva, och följa honom. Här syns det tydligt att Jesus själv gör det han säger att hans följare ska göra, för vem har någonsin förnekat sig själv mer än Jesus? Jesus offrade sig själv, och gav bokstavligt talat sitt liv för oss, för att vi skulle bli förlåtna och få evig gemenskap med honom.

Vi kan lita på Jesus

Idag kommer det ofta fram skandaler om stora ledare som begått allvarliga synder. Vi kan vila i att en sådan skandal aldrig kommer hända Jesus. Han levde alltid som han lärde, varenda minut av sitt liv, och fortsätter att göra det. Han är ingen hycklare. Därför kan vi fullt ut lita på honom och hans instruktioner för våra liv. Det är en stor trygghet för oss att veta att Jesus inte ber oss om något som han själv inte skulle göra. Han är med oss i våra liv, och ser oss när vi gör gott, även om det goda ibland känns obekvämt eller svårt. Vi får be om hjälp att lyda honom.

Foto: Unsplash.com
DELA
Föregående artikelMålet i sikte
Nästa artikelMaxa kyrkbesöket – tips och tricks