Uppfylld av den helige Ande återvände Jesus från Jordan och leddes av Anden omkring i öknen, där han frestades av djävulen i fyrtio dagar. Under de dagarna åt han ingenting, och när de var slut blev han hungrig. Då sade djävulen till honom: ”Om du är Guds Son, så befall den här stenen att bli bröd.” Jesus svarade honom: ”Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd.”

(Luk 4:1-4)

Somliga traditioner och kyrkor har genom historien lagt så mycket vikt vid Jesus gudomlighet, att mänskligheten glömts bort. Men Jesus hade fötterna på jorden, och var människa precis som vi.

Jesus fastade i fyrtio dagar och i evangelietexten står det kort och gott att han efter detta blev hungrig. Jag vet inte hur det är med dig, men för mig hade detta verkligen varit en underdrift. Efter flera veckor utan mat hade jag nog varit minst sagt vrålhungrig. Jag tvivlar på att klotgrillen, flintasteken och bearnaisesåsen var uppfunna på den här tiden, men oavsett så klarar Jesus att hålla sig borta från tankarna på detta när han frestas. Samtidigt visar det väldigt tydligt att Jesus är hundra procent människa när han faktiskt känner hur det kurrar i magen.

Mänsklig

Det är så gött att denna lilla detalj är med, att Jesus faktiskt blev hungrig. Han hade kunnat framställas som en superhjälte som aldrig gråter och alltid står redo att rädda världen.

Men hur hanterade Jesus det?

Visst, han räddar senare världen genom sin död på korset men i stunden precis innan så gråter han och svettas blod inför sin kommande uppgift. Visst är det häftigt hur Guds son och världens frälsare visar känslor? Eller med andra ord, visar hur han faktiskt är människa som alla oss andra.

Ensamhet. Ångest. Rädsla.

Precis som Jesus mötte svårigheter så gör du och jag det i vår vardag. Frestelsen i öknen översatt till våra liv kanske är den karantän och saknad av familj och vänner många av oss upplevt det senaste året. De tårar av blod som Jesus fällde i Getsemane kanske motsvarar ångesten inför att ta emot ett besked om livslång sjukdom. Poängen är att han har varit där och upplevt känslorna komma. Ensamhet. Ångest. Rädsla.

Frestaren

Men tillbaka till det där med att vara hungrig. Jesus blev precis som du och jag hungrig och djävulen försökte använda hans mänsklighet för att fresta honom. Men hur hanterade Jesus det? Han ger djävulen svar på tal när han säger: Det står skrivet: Människan lever inte bara av bröd. (Luk 4:4)

Låt oss därför, när den onde vill använda vår mänsklighet till att fälla oss, följa Jesus, livets sanna bröd som mättar vår eviga hunger.