Medan de var på väg kom Jesus in i en by, och en kvinna som hette Marta tog emot honom i sitt hem. Hon hade en syster, Maria, som satte sig vid Herrens fötter och lyssnade till hans ord. Marta däremot var upptagen med alla förberedelser, och hon kom fram och sade: ”Herre, bryr du dig inte om att min syster har lämnat mig att sköta allting själv? Säg nu till henne att hon hjälper mig.” Herren svarade henne: ”Marta, Marta, du bekymrar dig och oroar dig för så mycket. Men bara ett är nödvändigt. Maria har valt den goda delen, och den ska inte tas ifrån henne.”

(Luk 10:38-42)

Det är lätt att känna igen sig i berättelsen om Marta och Maria. Berättelsen ger oss en tankeställare och visar för oss vad som är viktigast av allt. 

När Jesus – Gud själv – gästar ens hem duger bara det bästa: Det ska vara rent på golven, lukta gott, och man vill gärna bjuda på något gott att äta. Och ofta när Jesus undervisade kom det mycket folk och lyssnade – det var nog många fler än Marta, Maria och Jesus där. Det var mycket att göra för Marta helt enkelt, och det fanns ingen tid att sitta och lata sig. Ändå var det just det hennes syster gjorde – satt och latade sig!

Den goda delen, det som är viktigast, är att ta tid med Jesus

Marta är troligtvis äldst, och det är inte ovanligt att äldre syskon känner att de behöver ta ett större ansvar (även om jag, som också är äldst, ska erkänna att jag ofta smitit i väg från disken). Kanske var detta inte första gången Maria ”smet” från arbetet, och man kan föreställa sig hur Marta blir argare och argare: ”Ska Maria inte jobba idag heller!?” Men Jesus säger något helt annat.

Vi är det vi gör?

Att arbeta är något gott, och livet hade varit svårt att leva om ingen lagade mat, byggde hus, eller vårdade sjuka på sjukhus. Men ofta riskerar vi människor att förlita oss på vårt eget arbete för mycket. Vi är det vi gör, och om vi inte gör tillräckligt, är vi inte värda någonting. Jesus säger till Marta att hon oroar sig för mycket (v. 41), och ofta när vi tror att vi behöver förtjäna vårt värde genom arbete, blir vi oroliga för att vi inte ska räcka till.

Viktigast

Jesus säger inte till Marta att hennes arbete har varit onödigt, jag kan tänka mig att han uppskattade Martas tjänstvillighet. Men han säger att Maria har valt den goda delen, och den ska inte tas ifrån henne (v. 42). Den goda delen, det som är viktigast, är att ta tid med Jesus. Att sätta sig ner och lyssna, när han talar. Jesus kräver aldrig att du har städat ditt rum, att du har fått godkänt på matteprovet, eller att du har hjälpt till i kyrkan, innan du kan komma till honom. Tvärtom, vi får göra som Jesus säger: först sätta oss vid hans fötter, precis som Maria, och låta hans ord och hans kärlek fylla oss.