Vi jagar ofta ära från människor, men Jesus sökte helt och hållet Guds ära.

Hur ska ni kunna tro, när ni tar emot ära av varandra och inte söker den ära som kommer från den ende Guden? Det frågar Jesus några andra judar i Johannesevangeliet 5:44. Jesus är rätt skarp i sina ord mot dem som inte tar emot honom. Vid flera tillfällen i evangelierna sätter han fingret på en öm punkt hos sina motståndare: Det som driver dem framåt är huvudsakligen deras egen ära. Det kommer också fram, när Johannes förklarar varför folk inte tar emot Jesus i 12:42-43: Ändå var det många som trodde på honom, även bland rådsherrarna. Men för fariseernas skull ville de inte bekänna det, för att inte bli uteslutna ur synagogan. De älskade människors ära mer än äran från Gud. När det ställs på sin spets och det kostar både ära, bekräftelse och popularitet att följa Jesus, då kan det verkligen vara svårt att följa Guds goda väg.

Jesus söker Guds ära

Det kostade inte mindre för Jesus, men det vi ofta brister i, det klarar han. Jesus lever sitt liv, helt och hållet till Guds ära. Målet i Jesus liv är inte att lyfta upp sig själv, utan att följa Guds vilja. Han vill med sitt liv få fler människor att prisa Fadern. Jag söker inte min egen ära… säger Jesus (8:50). Samtidigt blir Jesus ärad, just för att han självutgivande söker Guds ära. Om jag ärar mig själv är min ära ingenting värd. Det är min Far som ärar mig, han som ni kallar er Gud (8:54). Jesus blir ärad, och förhärligad av Gud (det är ett lite klurigt ord, men det handlar också om ära och betyder typ ”klädd i prakt eller strålglans”). Men han blir inte ärad av Gud för att det är vad han strävar efter, utan för att han helt och håller lever för att Gud ska bli ärad.

Eftersom han inte sökte sin egen ära, är han värd all ära.

Jesus förnedras

För Jesus kostade det allt att söka Guds ära. När Jesus viktigaste stund närmar sig ber han: Nu är min själ i ångest. Vad ska jag säga? Far, fräls mig från denna stund? Nej, det är för denna stund jag har kommit. Far, förhärliga ditt namn!” (12:27-28). Det kan också översättas: Far, låt ditt namn bli ärat. Det är nog inte lätt för Jesus att be den bönen. Han vet att det kommer kosta honom allt. Han ärar Gud allra mest, genom att fullfölja Guds plan att rädda hela världen (3:16), och dö för vår synd (1:29). I antiken var korsfästelsen det mest förnedrande ödet man kunde tänka sig. Snacka om att inte söka människors ära! Eftersom han inte sökte sin egen ära, är han värd all ära.

Foto: Annie Spratt, Unsplash
DELA
Föregående artikelLugn och stillhet
Nästa artikelDet ger mål och mening