Vi befinner oss i händelserna inför Jesus sista måltid innan han skall dö. Men innan måltiden börjar Jesus tvätta lärjungarnas fötter.

Det var strax före påskhögtiden. Jesus visste att hans stund hade kommit, att han skulle lämna denna värld och gå till Fadern. Han hade älskat sina egna här i världen, och han älskade dem in i det sista.
De åt kvällsmåltiden, och djävulen hade redan ingett Judas, Simon Iskariots son, tanken att förråda honom. Jesus visste att Fadern hade gett allt i hans händer, att han utgått från Gud och skulle gå till Gud. Han reste sig från bordet, lade av sig manteln och tog en linnehandduk som han knöt om sig. Sedan hällde han vatten i ett tvättfat och började tvätta lärjungarnas fötter och torka dem med handduken som han hade runt midjan.
När han kom till Simon Petrus, sade denne till honom: ”Herre, ska du tvätta mina fötter?” Jesus svarade: ”Vad jag gör förstår du inte nu, men längre fram kommer du att förstå det.” Petrus sade: ”Aldrig någonsin ska du tvätta mina fötter!” Jesus svarade: ”Om jag inte får tvätta dig har du ingen del i mig.” Simon Petrus sade: ”Herre – inte bara mina fötter, utan också händerna och huvudet!”  Jesus svarade: ”Den som har badat behöver sedan bara tvätta fötterna. Han är helt och hållet ren. Och ni är rena, fast inte alla.” Han visste vem som skulle förråda honom. Därför sade han att inte alla var rena.
När han sedan hade tvättat deras fötter och tagit på sig manteln och lagt sig till bords igen, sade han till dem: ”Förstår ni vad jag har gjort med er? Ni kallar mig Mästare och Herre och det med rätta, för det är jag. Om nu jag, er Herre och Mästare, har tvättat era fötter, så är också ni skyldiga att tvätta varandras fötter. Jag har gett er ett exempel för att ni ska göra som jag har gjort mot er. Jag säger er sanningen: Tjänaren är inte större än sin herre, och budbäraren är inte större än den som har sänt honom. När ni vet detta, saliga är ni om ni också gör det. (Joh 13:1-17)

Detta känns ju lite konstigt. Det tyckte lärjungarna också. Men inte på grund av själva grejen med att tvätta fötter, utan för att det var just Jesus som gjorde det. En sådan uppgift var mer passande för en tjänare. Istället är det här den högt ansedde mästaren som tvättar sina lärjungars fötter, och när de protesterar säger Jesus att det är nödvändigt för att de alls ska kunna ha gemenskap med honom. Varför gör han detta?

Guds upp- och nedvända rike

Lärjungarna trodde att Jesus var Messias, den som skulle komma med ett nytt rike och befria dem, men här hintar Jesus om att riket som han kommer med inte alls är vad de har förväntat sig.

I Guds rike är det kungen som tar sig an de smutsigaste uppgifterna.

I Guds rike är det nämligen inte i första hand tjänaren som skall tjäna kungen, utan det är kungen som är den störste tjänaren. I Guds rike är det kungen som tar sig an de smutsigaste uppgifterna, som att tvätta människors fötter, eller dö på ett kors för deras synder … Allt för att de ska kunna leva i gemenskap med honom. 

Jesus vill först tjäna oss

I vår relation med Jesus behöver vi påminna oss om att han i första hand vill tjäna oss. Vi kan försöka att vara så goda och så bra kristna som möjligt, men det har ingen betydelse om vi inte först får bli betjänade. Vi kommer aldrig att kunna förtjäna det. Vi kommer inte ens kunna “eftertjäna” det. Vi får bara acceptera att Jesus alltid vill ge av sin godhet, för att han älskar oss. Det är först när vi tagit emot detta som vi sedan kan ge vidare och tjäna och älska andra människor. 

Jesus vill betjäna dig

Något i texten som sticker ut lite extra är Judas. Trots att Jesus vet att han om bara några timmar kommer att förråda honom, så tillhör Judas fortfarande den gruppen människor vars fötter Jesus tvättar. För oss blir det ytterligare ett tecken på att det verkligen inte finns någonting vi kan göra som skulle få Jesus att sluta vilja betjäna oss. Jesus, universums kung, vill att just du kommer till honom, låter honom tvätta dig ren och att du tar emot av hans oändliga kärlek till dig. Det är ett sådant rike Jesus kommer med.