Ibland vänds livet upp och ner och inte så sällan är döden boven i dramat. När vi känner oss hjälplösa inför döden kan vi finna tröst i Jesus, som med sitt mäktiga ord förmår att ge oss evigt liv.

Lukas 7:11-17

Därefter gick Jesus till en stad som heter Nain, och hans lärjungar och mycket folk följde med honom. Just som han närmade sig stadsporten bar man ut en död. Han var sin mors ende son, och hon var änka. En stor skara från staden gick med henne.

När Herren såg henne, förbarmade han sig över henne och sade till henne: ”Gråt inte.” Sedan gick han fram och rörde vid båren. Bärarna stannade, och han sade: ”Unge man, jag säger dig: Stå upp!” Då satte sig den döde upp och började tala, och Jesus överlämnade honom åt hans mor. Alla greps av fruktan och prisade Gud och sade: ”En stor profet har uppstått bland oss”, och: ”Gud har besökt sitt folk.” Och detta ord om honom gick ut i hela Judeen och i hela landet däromkring.

Hjärtesorg

I vår text är Jesus i staden Nain. När Jesus närmar sig stadsporten bärs en död person ut genom den. En ung man ligger död på en bår. Vi vet inte mycket om honom men vi vet att det är kvinnans ende son, och att hans mamma tidigare har förlorat sin make. Säkert har hans mamma saknat sin man varje dag och säkert har sonen varit hennes glädje mitt i saknaden. Säkerligen har hon också känt en trygghet i att sonen ska finnas där och ta hand om henne när hon blir äldre. Men nu har hennes älskade barn dött och ligger kall och livlös på en bår. Hur reagerar Jesus i mötet med hennes sorg och smärta – bryr han sig? Ja! Jesus fylls av en djup medkänsla som känns ända in i hans mage. Jesus ser kvinnan och hennes smärta och han vill lyfta den av henne. ”Gråt inte!” säger han.

Jesus ord har liv och kraft

Överraskad av nåd

Vi vet inget om kvinnan och om hur hennes liv har sett ut. Vi får inte reda på att hon skulle ha gjort något speciellt som förtjänade att Jesus såg och brydde sig om just henne. Jesus ser henne och bryr sig för att han är god – oberoende av hennes track record. Den unge mannen har varit utan puls och hjärnaktivitet en lång tid. Ingen medicinsk behandling då eller nu kan ge honom livet tillbaka. Men Gud som gav liv åt universum och andades liv in i den första människan kan! Jesus är Gud som blivit människa och Jesus säger åt den unge mannen att han ska stå upp och plötsligt lever mannen igen. Jesus ord har liv och kraft och för att Jesus har sagt det lever den unge mannen igen. Han som nyss var död sitter helt plötsligt upp och pratar. (Det hade för övrigt varit extremt spännande att veta vad den unge mannen sa. Men det får vi fråga Jesus, eller mannen själv, i himlen!)

Hopp bortom döden

Både änkan och hennes son dog senare. Vi lever också i samma tillvaro, där döden skiljer oss från varandra och vi går igenom sorg och saknad. Vi är hjälplösa inför döden. Men det är inte Gud. Jesus vill trösta oss i vår sorg och smärta och inbjuder oss att komma till honom och ta emot det eviga livet. Jesus är barmhärtig och hans ord har kraft. Han som uppväcker döda ger oss hopp bortom döden. 

Foto: Mayron Oliveira, Unsplash
DELA
Föregående artikelNär kroppen är trasig
Nästa artikelNorea Play