Nästa dag hade folk i stora skaror kommit till högtiden. När de fick höra att Jesus var på väg in i Jerusalem, tog de palmblad och gick ut för att möta honom. Och de ropade: ”Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn, han som är Israels kung!” Jesus fann ett åsneföl och satt upp på det, som det står skrivet: Var inte rädd, dotter Sion! Se, din kung kommer, ridande på ett åsneföl.

(Joh 12:12-15)

Jesus är en annorlunda kung. Trots att han var medveten om sitt stundande öde, fortsatte han mot sin förnedring på Golgata, för att fullfölja sitt uppdrag.

Det är fest! Jesus rider in i Jerusalem på en åsna och en stor skara människor hurrar och ropar. “Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn, han som är Israels kung!” Vilken bekännelse! De hyllar Jesus som en kung. Många har nog hört och sett Jesus undervisning och mirakel. Kanske tror vissa redan nu att han är Messias. För andra kan det vara just detta tillfälle som övertygar dem. Många måste ha hört orden från Sakarja som hundratals år innan talar om Messias som ska komma: Se, din kung kommer till dig […] ridande på en åsna (Sak 9:9).

Ingen av dem som nu stod och hyllade honom skulle vara vid hans sida när han tog sina sista andetag.

Vilken upplevelse! Detta är kungen! Han kanske inte kommer på det sätt som man kunde vänta sig av en kung. Han rider inte på en stridshäst, eller är klädd i pampiga kläder, eller har ett följe av soldater. Istället rider han på en liten åsna och följs av en skara lärjungar från olika samhällsskikt. Ändå hyllas han som deras konung.

Slutdestinationen

Nu stod de alla och ropade av glädje. Kanske var det en stor stund också för Jesus. Han fick ta emot kärlek och uppmuntran den dagen. Samtidigt visste Jesus att detta inte var slutmålet för hans uppdrag. Detta var bara en av hållplatserna på den väg Jesus skulle vandra. Han kunde inte stanna i denna glädjestund. Slutdestinationen var Golgata. Där skulle människorna plötsligt inte vilja veta av honom. Då skulle han bli lämnad, övergiven och dödad på ett kors. Ingen av dem som nu stod och hyllade honom skulle vara vid hans sida när han tog sina sista andetag, endast ett fåtal av hans närmaste.

Uppdraget

Jesus var medveten om detta, men trots det fortsatte han. För det som skulle ske på Golgata skulle rädda oss alla. Det som skulle ske var att han skulle ge sig själv helt och fullt, sitt eget liv, för att vi skulle få bli fria från synden som binder oss. Genom hans död skulle döden besegras, för döden kan inte hålla honom som är livet självt.

Jag vet att du kommer att överge mig när jag dör för din skull, men jag gör det ändå, för jag älskar dig.

Hade du och jag stått där den dagen då Jesus red in i Jerusalem kanske vi hade fått möta hans blick. En blick fylld av kärlek som sa: “Jag vet att du kommer att överge mig när jag dör för din skull, men jag gör det ändå, för jag älskar dig.” Sådan är Jesus, vår kung.

Foto: Unsplash.com
DELA
Föregående artikelBoken Oscar
Nästa artikelNåden bär ända in i döden – och förbi