Djupare än ett söndagsleende

Idag används ordet from ibland när någon vill driva med en annan, eller förlöjliga någon. Att vara from låter flummigt och oseriöst i mångas öron. Men en person som är from är någon som låter sitt liv får präglas av tron på Jesus. From är att leva ut sin tro i äkthet.

I min ordbok förklaras ordet from med ”mild; änglalik; gudfruktig”. De första två orden stämmer ganska bra med bilden jag ser framför mig om jag hör om någon att ”hon är såååå from”. Mild, mesig, möjligen lite hycklande i sin religiösa övertygelse. Men den bilden säger kanske mer om mig, om min misstro när det gäller människor och min missuppfattning av vad det är att vara from.

När tron präglar mitt liv

Fromhet är raka motsatsen till hyckleri. Att vara from är att vara äkta i sin tro på Gud. Den fromme vill inte låta tron stanna i hjärtat eller hjärnan, utan låter tron på Jesus omfamna och omforma hela livet. Fromhet är inte en mall eller ett mönster, utan när mina attityder präglas av min tro.

Jesus kärlek döljer mina sprickor

Ha samma attityder som Jesus, uppmanar Paulus de kristna i staden Filippi och så berättar han om hur Jesus valde bort himlens trygga (och lyxiga?) tillvaro och platsen vid Guds tron för att bli en tjänande människa villig att ödmjuka sig (Fil 2:5-11).

”Fromhet handlar om att låta Jesus få fylla mig inifrån, så att hans kärlek liksom tränger ut ur sprickorna i mina fasader.”

Fromhet handlar alltså inte om att ta på sig en mask – att dra på sig ett heligt söndagsleende som döljer sprickorna jag känner på insidan. Det handlar om att låta Jesus få fylla mig inifrån, så att hans kärlek liksom tränger ut ur sprickorna i mina fasader. Därför kan jag också slappna av i min kamp för att alltid vara så from som möjligt.

WHJD?

Kanske brukar du tänka WWJD (What Would Jesus Do?) ibland när du står inför ett val i vardagen. Kanske känt dig pressat att göra det rätta, och samtidigt undrat vad som är det rätta. Tänk då först WHJD (What Has Jesus Done?). Jesus har redan dött för din skull. Han har befriat dig från att alltid behöva välja rätt. Han vill att du ska välja rätt, men mest av allt älskar han dig och oavsett om du lyckas eller inte så är du hans.

Se på Jesus

Det är inte hur du lyckas med livet som bestämmer din identitet. Du ÄR älskad, sedd och förlåten. Se på Jesus och be honom vara nära. Då förvandlas också dina attityder, du blir from i ordets allra bästa bemärkelse. From är en människa vars tro är äkta och levd.

Jag tycker det är lättare att hitta exempel på fromhet bland äldre personer. Kanske beror det på att de levt längre med Jesus. En av dessa gamla fromma är Simeon som väntade på Israels tröst, på Jesus, i Jerusalem. Anden ledde honom till templet samma dag som Maria och Josef kom dit med Jesusbarnet, och Simeon fick se sitt hopp gå i uppfyllelse. (Luk 2:25-35) Jag längtar efter att se mer fromma människor. Jag längtar efter att se fler fromma unga människor!

Foto: pixabay.com
Erik J Andersson
Örkelljunga
DELA
Föregående artikelÄr Gud enbart god?
Nästa artikelMen jag då…?