Trogen i att tro det goda

Har du fått rådet att vara kritisk och misstänksam mot människor du inte känner? ”Var nu inte så blåögd och naiv. Tänk om du blir lurad!” Men att vara godtrogen kan rymma mycket glädje.

Ordet godtrogen har många synonymer, ord som betyder samma eller nästan samma sak: naiv, lättlurad, okritisk, omisstänksam. Synonymerna är inte så positiva. Men de säger egentligen mer om det samhälle vi lever i, än om ordet godtrogen. Ordet är ju en sammanslagning av orden ”god” och ”tro, trogen”. Två ord som är positiva borde ju tillsammans bli ett positivt ord. Precis som i matten där plus och plus alltid blir plus.

Lita på andra

Att vara godtrogen är att tro på det goda, att lita på andra människor, att tänka gott om vad som kan hända. Allt sådant tycker jag är något väldigt bra. Det är oförstört. Ungefär som ett barn som litar på de vuxna runt omkring och inte kan tänka sig att någon vill skada det. Tyvärr kommer det en dag då barnet smärtsamt upptäcker att alla inte vill gott. Om det tillfället blir alltför chockerande, och det inte finns någon i närheten som kan fortsätta ge barnet trygghet, kärlek och värme är risken att barnet helt förlorar förmågan att lita på någon.

Motsatsen till att vara godtrogen är att inte lita på någon, eller att bli kall och cynisk. Istället för att tycka synd om någon som råkar illa ut säger man ”Skyll dig själv”. En sådan person vill jag inte vara. Hellre blir jag blåst någon gång ibland.

Tro gott om andra

I Bibeln finns en härlig beskrivning av de människor som tillhör Guds rike, som följer Jesus. De beskrivs som enkla, mjuka människor, med rena hjärtan, och en vilja att skapa fred. (Läs gärna Matt 5:3-12.) Men på samma ställe står det också att de som lever så, kommer att bli hånade.

”Men det är bättre att tro gott och förvänta sig gott av livet, än att stänga av den glädje som finns i att lita på andra och hoppas på framtiden.”

Så är det nog. Om du väljer att bli en människa som tror gott om andra, som hellre litar på någon än misstänker att du håller på att bli lurad, då kommer en del tycka att du är naiv, lättlurad och inte tänker. Och dessutom kommer det göra ont en och annan gång när du blir lurad eller utnyttjad. Men är det ändå inte bättre att tro gott och förvänta sig gott av livet, än att stänga av den glädje som finns i att lita på andra och hoppas på framtiden?

Bli någon andra kan lita på

Vi kan också hjälpa varandra att våga bli mjukare och att tro mer på det goda. Det gör vi genom att inte förlöjliga den som vill tro gott om andra. Det gör vi även genom att inte säga ”Skyll dig själv” eller ”Vad var det jag sa?” när någon blivit sviken och det gör vi genom att gråta med den som blivit utsatt och inte ursäkta den som burit sig illa åt.