Jesus – Biggest feeder

Du är vad du äter får man lära sig. Nuförtiden finns det till och med tv-program som heter så, där folk som tycker att de är lite för tjocka får lära sig att äta lite nyttigare mat för att gå ner i vikt och det finns ju flera liknande program. Jesus erbjuder oss ett alternativ.

Du är vad du äter. Man skulle nästan behöva utfärda en liten varning för att googla det, för gör man det dyker det upp massor av kost-råd, och slutsatsen verkar vara att man nästan inte får äta någonting. Äter du fel fett är det inte bra. Äter du för mycket kolhydrater leder det till ohälsa. Äter du för lite protein ökar riskerna. Äter du för lite vitamin blir du ful och glåmig. Hela tiden får man höra att man inte duger, att man måste äta bättre och bli bättre. Äter du skräpmat är du bara värd skräp, äter du inte ekologiskt tänker du inte på miljön, äter du kött är du ett kött-huvud (enligt vegetarianerna i alla fall). Sådär håller det på. Då säger Jesus: Jag är livets bröd.

Kropp och blod

Utan tvekan har det med nattvarden att göra. När man firar nattvard säger prästen: ”Brödet som vi bryter är en delaktighet av Kristi kropp”. Nu blir det lite intressant, för om det faktiskt är så att man blir vad man äter, vad blir man då när man tar emot nattvarden? Efter nattvarden säger prästen: ”Vi har tagit emot Jesus Kristus, hans kropp och hans blod, han bevarar oss till evigt liv.” Det är alltså det vi säger att vi gör, nattvarden är bröd och vin, men det är också Jesu kropp och blod. På grund av detta blev de första kristna blev anklagade för att vara kannibaler.

Att fira nattvard är en protest mot den kultur där död, förstörelse, våld och orättvisa råder.

Bli lik Jesus

Om man äter Jesus blir man mer lik Jesus. Inte så komplicerat, fullt logiskt, man blir ju vad man äter. Det innebär (åtminstone) två saker: Det första är att precis det händer när vi firar nattvard, varje gång blir vi lite mera lika Jesus. Varje gång får vi lite mer av hans kärleksfulla blick, varje gång får vi lite mer av hans omsorg om andra, varje gång får vi lite mer av hans vrede över orättvisor. Det andra är att vi äter bröd och vin, det som vi tror är kropp och blod från honom som övervann döden, vi äter livets bröd. Att fira nattvard är evighetens fest, en protest mot den kultur där död, förstörelse, våld och orättvisa råder. Vid nattvardsbordet formas medborgarna i Guds rike. Det är stor skillnad mellan Biggest loser och nattvarden.

Jesus lyfter bördan av

I båda fallen blir du vad du äter. Men i Biggest loser och alla dieter så bygger det hela tiden på att du inte duger, du måste skärpa dig, du måste äta bättre, att du måste bli bättre. Krav, krav, krav. Det kan nästan bara bli fel. När du tar emot nattvarden kan det bara bli rätt. Du blir mer lik Jesus, han förvandlar dig från insidan och du får ta emot utan krav. Jesus säger: Jag är livets bröd. Den enda rimliga slutsats man kan dra av detta: fira nattvard så ofta du bara kan, för där kan det bara bli rätt!