En kvinna med ruter i

Hon valde att börja ett nytt liv efter sin mans död, denna invandrarkvinna som blev en stor förebild och stammoder.

Rut bodde i Moab, ett land öster om Döda havet. Det var ett rikt, välmående och gästvänligt land, men där förekom också hemskheter som människooffer. En dag kom en flyktingfamilj från Israel där det var hungersnöd. Rut gifte sig med en av sönerna i flyktingfamiljen och fick på det viset lära känna Israels Gud.

Så flyttade Rut till Israel trots att det var ett fattigt land och trots att hon knappast kände någon där.

Efter en tid dog Ruts man och svärfar, och hennes svärmor Noomi bestämde sig för att flytta tillbaka till Israel. Vad skulle Rut göra nu? Det naturliga vore kanske att flytta hem till sina föräldrar och sitt gamla liv, och kanske hitta en ny man från sitt eget folk. Men Rut har lärt känna Israels Gud och prövat på att leva med Guds folk, Israeliterna. Hon känner sig inte längre hemma bland sitt eget folk utan säger till Noomi: ”Din Gud är min Gud, och ditt folk är mitt folk, jag följer med dig till Israel.” Så flyttade Rut till Israel trots att det var ett fattigt land och trots att hon knappast kände någon där.

Att välja Guds folk

När vi är unga styrs vi ganska mycket av familj, släkt och framförallt kompisar. Man åker dit kompisarna åker och vill vara som dem. Men förr eller senare måste man själv ta ett beslut vilket folk man vill tillhöra. Du kanske har åkt på läger eller gått i kyrkan för att familjen eller kompisarna gör det, och på det viset lärt känna Gud, precis som Rut gjorde. Förr eller senare kommer du bli tvungen att bestämma dig för om du vill vara en kristen eller inte, oavsett vad kompisar och familj tycker. Du kanske flyttar till en studentstad; kommer du sluta att gå i kyrkan då eller kommer du att bestämma dig för att du hör hemma bland Guds folk även om du inte känner så många där?

Valet är ditt

Detta kan låta som att man enkelt kan dela upp människor i om de tillhör Guds folk eller inte. Jag tror inte det är så meningsfullt att dela upp människor i olika kategorier. Alla människor är ju Guds älskade barn, så det viktiga är inte att dela upp andra. Det viktiga är att du för egen del bestämmer dig för om du vill tillhöra Guds folk. Ofta innebär det att fortsätta följa med sina kristna vänner som Rut följde med Noomi, och ibland innebär det att man kommer längre ifrån vissa kompisar och släkt, såsom Rut kom längre ifrån sin familj.

Hur det gick för Rut? Det får du läsa själv i Ruts bok i Gamla Testamentet, men jag kan avslöja att hon blev en viktig del av Guds folk och räknas som stammoder till en mäktig kung!