Missionären som sjöng lovsånger i fängelsehålan

En tid fick Silas vara med i den berömda församlingen i Jerusalem. Där undervisades han och växte som kristen men blev snart utsänd som missionär och fick verkligen känna på hur djävulen motarbetade honom. Hans liv vittnar om att han älskade något mer än sitt eget välbefinnande.

Grundad i församlingen

Silas var förmodligen uppvuxen i Jerusalem, i alla fall var detta platsen där han fått växa som kristen. Han hade fått del av allt det goda som fanns i denna församling: undervisningen av apostlarna, det starka och gemensamma bönelivet, den djupa gemenskapen och all den nöd för Guds rikes sak som ständigt ledde till kyrkans uppbyggnad.

Villigt och glatt väljer han att följa Herren dit han kallar, för han älskar honom mer än sitt eget liv och sina egna planer.

Gud hade verkligen gjort stora och fantastiska saker genom Jerusalemförsamlingen, saker som fått evangeliet att spridas ut över den kända världen. Apostlarna fanns där och det gjorde staden till det självklara ”högkvarteret/huvudstaden” för den första kristna kyrkan. I denna miljö blev Silas tränad som lärjunge och växte i tro, kärlek och överlåtelse till Herren. Detta måste han ha gjort, för när vi möter honom är han en av de ledande männen i församlingen.

Villig att gå

Efter ett viktigt kyrkomöte i Jerusalem får han av församlingsledningen uppdraget att följa med till något av ett centrum för hednamissionen, Antiokia. Här kommer nu Silas i en helt ny situation, där saker inte riktigt är som hemma. Detta stoppar inte Silas, som är profet och direkt sätter igång att dela vad han får från Gud. Han stannar en tid och talar mycket som uppmuntrar och styrker bröderna. Efter ett tag behöver Paulus en ny medarbetare och plockar med sig Silas för nya uppdrag långt bort för Guds rike. Här bryter alltså Silas upp för andra gången. Villigt och glatt väljer han att följa Herren dit han kallar, för han älskar honom mer än sitt eget liv och sina egna planer.

Kallad till många länder

Nu följer den kanske mest fantastiska delen av Silas liv. Han går ut med evangeliet till många länder och till platser där det kanske aldrig hade predikats innan. Han får vara med om underbara saker när Guds Ande leder dem steg för steg på resan. Människor omvänder sig till Gud och Guds rike byggs upp på plats efter plats, allt under hårt motstånd från djävulen.

Silas var förberedd på allt detta i sitt hjärta, där Jesus för honom hade blivit allt. I Filippis fängelsehålor blev han inte knäckt, för han hade redan gett upp sitt liv till Jesus som dog och uppstod för honom. Istället hade han ett lovsångs- och bönemöte tillsammans med Paulus.
Silas måste ha haft en stor kärlek till Paulus. De jobbade i team i främmande länder och fick uppleva vikten av och glädjen i att jobba tillsammans för Guds rike.

Läs mer om Silas (Silvanus):

Apg. 15:22–40, 16:16–40,

17:4–15, 18:5

2 kor 1:19

1 Tess 1:1

2 Tess 1:1

1 Pet 5:12

Två namn

Mycket talar för att Silvanus är samma person som Silas (det var inte ovanligt att man hade två namn på den tiden). I sådana fall är han medförfattare till 1 och 2 Tessalonikerbreven, som finns med i Nya Testamentet. Han hjälpte då också Petrus, som höll honom för en ”trofast broder”, med hans första brev (1 Petrus brev).

Utmaningar till oss från Silas liv

  • Se till att du får den träning, hjälp och andliga uppbyggnad du behöver.
  • Lev för Jesus och hans evangelium.
  • Lita på att Gud har en kallelse som passar just Dig.
  • Gå när Gud kallar.