Med uppdrag att förmana
Ung, osäker och hade ofta ont i magen – sådan var Timoteus. Ändå skickade Paulus honom till Efesus för att förmana den konfliktfyllda församlingen där. Förmana och älska.
När Paulus åkte runt på sina missionsresor hade han medhjälpare med sig. En av dem var den unge Timoteus från Lystra. Efter någon tid blev Timoteus sänd till Efesus för att stötta församlingen som Paulus hade startat där. Det fanns många konflikter i Efesus, främst för att några förändrade och sa emot det som Paulus hade lärt dem.
Han måste alltså ha älskat församlingen så mycket att de kunde ta emot hans förmaningar utan att bli bittra.
Det kan inte ha varit lätt för den unge Timoteus att komma till en sådan församling. Kanske önskade Timoteus att han varit som Paulus, en stark ledare med självklar auktoritet som inte var rädd för att gå in i konflikter. En som folk lyssnade på och hade respekt för. Timoteus var tvärtom ung och osäker, ofta svag och hade ont i magen.
Peka på synden eller bli omtyckt
I sådana situationer vill man helst säga sådant som folk vill höra, så att man blir accepterad och omtyckt. Det jobbiga var att Paulus skrev två brev till Timoteus där han får i uppdrag att förmana församlingsmedlemmarna. Att förmana innebär att varna andra när de är inne på en farlig väg. Att peka på synd i deras liv som drar dem bort från Jesus och uppmuntra dem att ändra sig.
Att bli förmanad kan vara bittert
Har du blivit förmanad någon gång? Det har jag. Det är inte särskilt roligt. Ofta känner man sig kränkt och missförstådd. Dels för att någon annan liksom sätter sig över en och anser sig kunna bedöma vad som är bra eller dåligt. Ibland för att något som man har dåligt samvete för kommer fram i ljuset. Det är lätt att börja försvara sig; ”Du begriper ingenting, tror du att du är så bra själv då?” Eller blir man bitter och kan aldrig mer prata med den som förmanat.
Om man ska kunna ta emot en förmaning måste man känna att den som förmanar gör det för min skull, för att han eller hon bryr sig om mig. Om en ovän förbjuder mig att äta choklad blir jag bara arg. Men om min bäste vän säger att han är orolig för min hälsa blir jag kanske först arg men börjar sedan fundera på om mina 2 kg om dagen verkligen är bra.
Förmaning är att älska
Om du ska förmana andra räcker det inte att veta vad som är rätt och fel, du måst älska den du skall förmana så att han eller hon känner det. Om du förmanar för att göra dig själv viktig eller ”minsann tala om hur det är” gör du bara skada. Och kom ihåg att poängen inte är att den andre skall lyda dig eller erkänna sina misstag. Dessutom är det mycket möjligt att du har fel, därför måste du vara ödmjuk och försöka förstå.
Läs mer om Timoteus:
1 Kor 4:17
1Kor 16:10–11
Fil 2:19–22
1 & 2 Timoteusbrevet
Enligt traditionen blev Timoteus så småningom biskop i Efesus. Han måste alltså ha älskat församlingen så mycket att de kunde ta emot hans förmaningar utan att bli bittra. Att kunna ge och ta emot förmaning är svårt, men det behövs. Ofta pratar vi nog skit om andra när vi borde ha älskat och förmanat. Så låt oss be om förmaningens nådegåva och kom ihåg att det börjar med att älska sin nästa!