Personen du ser i spegeln är älskad av Gud

Vem är jag? Hur kan jag lära mig tycka om mig själv? Spelar det ens någon roll vad jag själv känner, kristen tro handlar ju bara om att älska min nästa. Eller?

Samhällets lögner är många: Mobbing. Ytliga ideal och utseendefixering. Fritt sex. Plastikoperationer. Det är inte hur du är som person som spelar roll, utan vad du presterar. I dagens samhälle är det inte lätt att titta sig själv i spegeln och veta vem man är och dessutom vara lycklig över det, vi har så många röster i samhället som förvirrar oss.

Kristna sanningar?

Men även när jag läser Bibeln och tänker på Gud kan jag ha lätt för att lyssna på fel röster. När jag läser i Gamla testamentet om Israels missgärningar samt profeternas domsord händer det att jag får ett styng i hjärtat av skuld. För jag blir tvungen att erkänna att jag känner igen mina egna handlingar i några av deras synder.

Att älska dig själv är grundstenen för att sen kunna älska din nästa.

Och när Jesus i Mark 12:29-31 ger oss de två största buden i lagen, att älska Herren och älska vår nästa, då har jag allt för lätt för att trycka ner mig själv i skorna och tänka att jag knappt är vatten värd.

Gud säger nej

Eller, det var i alla fall vad jag brukade ha lätt för. Men nu i höstas bestämde sig Gud för att visa mig hur fel jag hade. Det hela började med att jag fick en längtan efter att göra en extra stor kärlekshandling för min nästa. Så jag beslöt mig för att göra som vi kristna brukar göra när vi har en önskan, jag bad till Gud. Jag var helt säker på att bönen var en bön som följde Guds vilja och trodde därför att jag skulle få en hel hög med bönesvar, så döm min förvåning när Gud helt enkelt bara gav mig ett nej.

Kristna sanningar!

Gud gjorde det klart för mig att älska min nästa inte är allt. Jesus sa mycket mer än så, meningen fortsätter ju. ”Älska din nästa, så som dig själv”. Att älska dig själv är grundstenen för att sen kunna älska din nästa. Som 1 Joh 4:10 talar om, vi älskar vår nästa för att Gud har älskat oss först. Våga sätt dig själv i centrum ibland. Jag fick rådet att ta tid för mig själv, att bara vara ensam och umgås med mig själv. Det gjorde ju även Jesus då och då. Han brukade be dessa stunder. Själv lyssnar jag gärna på lovsånger som påminner mig om vad Gud har gjort för just mig. Och så läser jag Bibeln och tänker att det handlar om mig. Luk 15 är ett bra kapitel för det. Du är det förlorade fåret som Jesus lämnar de övriga 99 för att hämta. Du är den återfunne sonen som välkomnas hem så kärleksfullt av sin fader.

Din äkta spegelbild

Ta en ny titt i din spegel. Se på din näsa. Det är den näsa som Gud skapat åt just dig, för att han ville ge dig välsignelsen att kunna känna lukt. Oavsett om den råkar vara lite sned eller knubbig som min, så finns det alltid en sak som står fast. Det är att din näsa är Guds gåva till dig och bara dig och ingen annan. Det kan du gott vara glad och stolt över! Faktum är att det är en del av lagens största bud, så stor är du i Guds ögon.