Evig, allvetande, allsmäktig. Går det att förstå vilken stor Gud vi tror på? Nej, inte helt och hållet. Men det kan vara lika viktigt att förundras!

Har du någon gång förundrats över Gud? Om inte, så är det hög tid! Som kristen riskerar man att göra Gud för liten. När man ber till Gud kommer man kanske bara med en ”önskelista” med saker som man vill ha Guds hjälp med, och kanske tackar för tidigare bönesvar. Men det är lika viktigt att i bön stanna upp för vem Gud är. En liten hjälp kan vara att fundera på Guds oändlighet.

Evig

Du har säkert stött på ordet ”evig” i Bibeln (till exempel i 2 Mos 15:18). Ordet betyder ”utan början och utan slut”. Det har aldrig, och kommer aldrig finnas ett enda ögonblick, då Gud inte finns. Dessutom är Gud evigt densamme. Att vi människor utvecklas och förändras ser vi ofta som positivt, särskilt när vi är unga. Men förändring kan också vara negativt: vi glömmer och sviker. Våra kroppar kommer brytas ner och dö. Men Gud är annorlunda. Hans godhet och kärlek är densamma varje dag. Gud blir aldrig gammal, trött eller ens tillfälligt frånvarande. Gud är alltid. Du kommer aldrig leva eller dö i ett ögonblick då Gud inte finns där. Gud är så stor att till och med jorden och himlen är som klädesplagg som slits ut jämfört med honom (Ps 102:26-29). Så stor är vår Gud!

Du kommer aldrig leva eller dö i ett ögonblick då Gud inte finns där.

Allvetande

Bibeln talar ofta om att Gud vet allt. Gud vet allt om det stora universum (Ps 147:4), men ser också ända in i ditt och mitt hjärta (Ords. 21:2). Dessutom vet Gud framtiden (Jes 46:9-10). Förklaringen till detta är egentligen rätt enkel. I Kol 1:17 skriver Paulus: Han finns före allting, och allting hålls samman i honom. Eftersom Gud skapade allt, och eftersom Gud fortfarande är den som håller världen i sin hand, så vet han allt om den. Varenda molekyl, cell, människa, planet, galax. Att Gud vet allt är en stor tröst. Har du någon gång mött en jobbig överraskning? – Det har inte Gud. Oroar du dig för vad som händer i framtiden? – Det gör inte Gud. Han vet vad som är på g och därför kan du alltid vända dig till honom i bön.

Allsmäktig

Gud är inte bara evig och allvetande – han har också makt att gripa in. Gud har kontroll. Gud säger själv i Jeremia 32:27: Jag är Herren, allt levandes Gud – finns det något som är omöjligt för mig? Svaret är såklart ”nej”. Eftersom Gud har skapat hela världen kan inte ens naturlagarna hindra honom från att uppnå sina syften. Vi möter hela tiden saker i våra liv som vi inte kan påverka. Då är det viktigt att komma ihåg att Gud har både kunskap och makt också över det.

Som du ser finns det all anledning att förundras över Gud. Psalm 8 uttrycker Davids förundran över Guds storhet som skapare. Han frågar sig i v 5: Vad är då en människa att du tänker på henne? Ja, när Gud är så ofattbart stor är det verkligen inget vi kan ta för givet. Samtidigt säger Jesus att på oss är till och med hårstråna räknade. Var alltså inte rädda… (Matt 10:30-31). Läs de bibelställen jag räknat upp (plus psalm 139), och förundras över Guds storhet!

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelI dag pågår livet
Nästa artikelEn maxad relation