I fyra nummer ska vi titta lite närmre på olika egenskaper som Bibeln säger att Gud har. Vi ska helt enkelt försöka lära känna Gud lite bättre! Vi börjar med att Gud är personlig, någon som går att ha en relation med, och varför det är så viktigt i kristen tro.

Mission Impossible?

”Var så god, Martin: beskriv vem Gud är. Du får några veckor på dig, och en A4-sida åt gången.” ”Ööh, okej… visst.” Kan man beskriva Gud? Det verkar ganska omöjligt, korkat, eller kaxigt att försöka. Och på ett sätt är det omöjligt. Gud är för stor för att en helt vanlig, liten människa som jag ska kunna fatta honom helt och hållet. Men det är inte helt hopplöst! Gud inspirerade Bibelns författare just för att hjälpa oss att upptäcka och förstå honom. ”Puh, tack!” Vi börjar vår undersökning med ett riktigt nyckelord: ”personlig”. Vad betyder det när vi pratar om Gud?

Någon man kan ha en relation till

Okej, jag erkänner. ”Gud är en person” står ingenstans i Bibeln. Men det sägs mellan varje rad! Gud är alltid någon, aldrig något. Tänk bara på de bilder Bibeln använder: far/pappa (5 Mos 32:6, Rom 1:7, m fl), kung (t ex. Jes 33:22), trädgårdsmästare (Jes 5:7) och många, många fler. Dessutom ser vi gång på gång att Gud har en vilja, blir glad eller arg, att Gud ser, hör, och talar. Allt detta är personliga egenskaper.

“Alla våra försök till kärlek och all vår längtan efter gemenskap speglar en längtan efter Gud”

Varför är då detta viktigt? Därför att vi då kan ha en relation till honom. Att Gud vill något betyder att han vill något för oss. Att Gud talar innebär att han talar till oss. Kristen tro är radikalt annorlunda jämfört med religioner och tankesätt som gör Gud till en vag ”högre makt” eller ”kraft”. Gud är mycket mer konkret än så. Vi är inte ensamma i universum. Det finns en Far att gå till för att få hjälp.

Någon som är en relation i sig själv

I Bibeln skymtar också vad vi kristna kallar ”treenigheten”. Det betyder att det finns en Gud, men i tre personer. Gud är Fadern, Sonen och den helige Ande. Klurigt? – Javisst, men det är inte en gåta eller tankenöt. Det är hur Gud har visat sig i historien. Detta är viktigt eftersom Gud därmed är en relation i sig själv. Hela universum vilar ytterst sett på en kärleksfull gemenskap i Gud själv. Gud skapade inte människor för att han var ensam. Gud var själv redan en relation innan vi fanns.

Att allt har sitt ursprung i en personlig Gud som är gemenskap, förklarar varför det viktigaste för oss människor är just relationer, kärlek och gemenskap. ”Kärlek är vad som får jorden att snurra”, som man säger. Jämför med om Gud inte fanns eller vore en opersonlig ”kraft”. Varför skulle vi vara så insnöade på relationer? Varför alla kärlekslåtar och dramer på tv? Men om Gud finns så speglar alla våra försök till kärlek och all vår längtan efter gemenskap, en längtan efter Gud.

När Bibeln säger att vi är Guds avbild betyder det just att vi är personer, liksom Gud. Att tro på en personlig Gud hjälper oss att förstå oss själva, men det är framför allt en inbjudan till att söka kontakt med den Gud som ser, hör och talar.

Martin Helgesson
– jobbar på CredoAkademin i Stockholm, en bibelskola som särskilt fokuserar på försvar av kristen tro. Läs mer på www.credoakademin.nu eller mejla martin.helgesson@credo.nu.