”Den här frågan har jag alltid undrat över. Jesus säger att störst av allt är kärleken. Gud skapade kärleken eller snarare Gud delade/delar med av sin stora kärlek till oss och får oss att dela vår kärlek och får oss att ”falling in love”. Satan kan inte ge oss kärlek eller sprida kärlek. Det måste betyda att Gud har hand om vem vi blir kära i, det är med i Hans plan! Hur kan då homokärlek vara en synd?” 

Tack för din viktiga fråga. Kärleken kommer från Gud själv som i grunden är kärlek! Det betyder, vilket jag uppfattar också är din utgångspunkt, att all sann kärlek som finns på jorden har Gud som källa. Men kärlek är inte detsamma som t.ex. åtrå eller lust. Man kan ju känna lust till någon som man inte är kär i. Det innebär i sin tur att det finns kärlek utan koppling till lust och sex, även om förälskelse och kärlek ofta leder till det.

Bibeln har en mycket bra beskrivning av kärleken i 1 Kor 13. Det Paulus har i tankarna när han beskriver kärleken är Jesus själv och hur han levde. T.ex. säger han om kärleken: ”Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den”. (1 Kor 13:7)

När det handlar om den kärlek som är erotisk, alltså den som ska leda till att vi människor fortplantar oss, så finns det en tydlig design av Gud. ”Därför ska en man lämna sin far och sin mor för att leva med sin hustru och de två ska bli ett” (Matt 19:5). Man blir ett i äktenskapet och därför är den rätta platsen för sex just inom äktenskapet mellan man och kvinna.

Men du frågar ju om själva kärleken – hur kan den vara fel om det handlar om homokärlek

Jag tror i grunden på den fria viljan när det gäller val av livspartner. Jag tror inte att det finns bara en enda möjlig person som är ”utvald” åt mig och som det gäller för mig att hitta. Jag tror inte heller att vi alltid ska bejaka känslorna när vi blir kära. Om man t.ex. blir kär i en kvinna som redan är gift så är det ju inte rätt att bejaka det även om känslorna är starka.

Om jag upplever att jag är kär i en person av samma kön behöver inte känslan i sig vara fel eller synd. Man kan i biblisk mening visa kärlek på många olika sätt men när det gäller det sexuella samlivet har det alltid sin plats i äktenskapet mellan man och kvinna. Det är Gud som har designat världen så och det får vi försöka leva efter.

Foto: Aidan Meyer
Martin Jonsson
Präst i Varberg. Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelTiden efter sommaren med Jesus
Nästa artikelJesus säger: Jag är …