Jag är väldigt intresserad av mode och brukar ofta shoppa skor, kläder och väskor.  Är det fel att lägga mycket av sina pengar på sånt?

Du lyfter en viktig fråga, nämligen hur vi använder våra pengar. Allt det vi äger och har är gåvor från Gud och han vill att vi ska förvalta gåvorna på bästa sätt. Jesus vill hjälpa oss att prioritera rätt. Därför är det mycket sunt att du funderar kring detta. Största faran för felprioriteringar ligger hos dem som inte reflekterar över hur pengarna används.

Vår värld präglas av egocentrism (”först jag, och sen de andra”) och materialism (”ju mer jag har – desto mer vill jag ha”). I kontrast till detta står Bibelns budskap att sätta andra före mig själv och att man blir lyckligare av att ge än att få. Som kristna lever vi mitt i detta spänningsfält. Det är svårt att låta bli att påverkas av världens synsätt, så vi behöver be om Jesus hjälp att inte dras med. Jag tänker inte bara på mode utan på allt som vi kan lägga både vår tid och våra pengar på som inte är nödvändigt. Bara ett är nödvändigt står det i Luk. 10:42. Därför kan vi fråga oss: Vad är viktigast för mig? Har jag pengar till nya kläder men inte till att ge i kollekten? Är mode viktigare för mig än min relation till Jesus? Ja, då tar det platsen som Gud ska ha i vårt liv. Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också (Matt. 6:33).

Vi människor ser det yttre och drar ofta snabba slutsatser om vad som är rätt och fel utifrån det vi ser. Fariséerna på Jesus tid var noga med att ge tionde och visade gärna upp sin fromma livsstil. Men många av dem hade inte Jesus i hjärtat och då var det ingenting värt. Skulle du sluta ägna dig åt mode så skulle detta inte heller göra dig till en bättre kristen. Nej, Gud vill inte ha dina gärningar utan ditt hjärta och han vill ha förstaplatsen i ditt liv. Låt honom vara Herre över din tid och dina pengar så ska han hjälpa dig att prioritera rätt.

Gud välsigne dig!

Rakel Smetana