Jag tänker mig att du som skrivit frågan är kristen och vill lyda Herren.

Frågan är en del av en större fråga, nämligen Guds tanke med kärlek, sex och äktenskap. Därför är det inte lätt att ge ett kort svar, för det du efterfrågar är bara en liten bit i ett större pussel. Gud tänker stort och viktigt om sex och äktenskap. Det är viktigt att redan som ung ta reda på vad Gud tänker i de här frågorna, för ett val i tonåren kan ge konsekvenser för hela livet. Så lär dig mer! Läs Bibeln och andra böcker samt diskutera det på läger och så vidare.

När man som kristen blir tillsammans med någon är det med tanken att det är på riktigt och att man vill ha Gud med i relationen. Det är inte för att testa det här med kärlek och kanske utnyttja den andres känslor genom att tänka: ”jag ska ändå snart göra slut”. Det kan ju bli så att ni trivs ihop och att det leder till äktenskap. Därför är själva valet att bli ihop också viktigt.

Jag tror det är viktigt att bli ihop med en kristen tjej/kille. Bibeln ger tydliga vägledningar i den riktningen. Dels genom Gamla Testamentets berättelser om att Israels folk inte skulle gifta sig med andra folkslag (det blev inte bra då), dels genom Bibelns syn på äktenskapet som en enhet och som en bild av Kristus och församlingen. Även direkta bibelord i Nya Testamentet (till exempel 2 Kor 6:14-16) talar om att man ska gifta sig med någon med samma tro.

Min egen erfarenhet från ett 55-årigt liv där jag haft sällskap eller varit gift i 35 år säger mig också att det är väldigt viktigt med en gemensam kristen grund.  Livet har många faser och prövningar och det skulle varit mycket svårt om jag och min man hade haft olika syn på livets grund. Många gånger har det varit vår räddning att vi tillsammans trott på och bett till Gud om hjälp och ledning. Familjen blir med den kristna grunden också en plats där barn kan få se en kristen tro praktiseras i en relation och i familjens gemensamma liv. Erfarenheter av andra som gift sig med en icke troende har för det mesta inte varit god. Det är arbetsamt och slitsamt att ensam bära tron i ett äktenskap om än mannen eller hustrun är nog så tolerant.

På grund av detta blir mitt råd till dig att be om, längta efter och leta efter en kristen tjej/kille att bli kär i och gifta dig med!

Bodil Månsson

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikelVad ska jag göra med mitt liv?
Nästa artikelMellofeber