Ja och nej.

Om du bland dina klass- eller jobbkompisar säger att du tror på Jesus, så tycker alla oftast att det är ok. Bra för dig, säger de. Men när du påstår att kristen tro är sann och att Jesus är den enda vägen till Gud, blir de flesta upprörda.

Vårt samhälle ser ofta religionerna som något vi människor hittat på under evolutionens gång för att skapa mening. Få tror att det finns något som är absolut sant. Därför blir människor upprörda. Att säga att något är sant, är att samtidigt säga att något annat inte är det.

Hur kan vi då våga tro och stå för att den kristna tron är sann? Svaret är förstås inte enkelt, men för mig finns tre viktiga svar:

  1. Kristen tro skiljer ut sig från andra religioner på ett mycket tydligt sätt, genom att det är Gud som söker oss och erbjuder frälsning. Inte tvärt om som i andra religioner och livsåskådningar.  
  2. Jesus säger själv att han är ett med Gud (Fadern) och att han är enda vägen till Gud. Antingen har han rätt eller har han fel. Inte både och. (Joh 14:6, 17:3, 5:24, osv)
  3. Lärjungar i 2000 år har dödats för de tror på Jesus. De har varit övertygade om att det Jesus sagt och lovat är sant.

Vi människor längtar efter och söker kontakt och gemenskap med en Gud (om man inte tror på ett utslocknande).  På det viset söker alla religioner samme Gud. Men kristna tror att Gud har visat sig för oss genom Jesus. Där hittar vi frälsningen.

Vilken religion vi tror på betyder mycket för hur vi lever, tänker, vad vi väljer osv. Jag ser inte att det finns anledning att leta efter livsvisdom i andra religioner (vilket ju säkert kan finnas). Har jag sett Guds godhet visad genom Jesus, berättad genom Bibeln, kan jag känna förtroende för att fortsätta leta efter Guds sanning och vishet där. Inte i andra religioner.

Bodil Månsson, Ängelholm

Vill du läsa mer om sanningsfrågan, relativism och synkretism,  kan du gå in på www.credoakademin.nu – artiklar – andra religioner, eller läsa ”Kristen på goda grunder” av Stefan Gustavsson.

 

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelAtt leva evangeliet
Nästa artikelKonstiga ord: Nåd