Tack för denna fråga. Jag tror att det kanske är en av livets viktigaste frågor du ställer!

Vi människor lever i en trasig värld med mycket ofrid. Denna ofrid sprider sig lätt in i oss och vi kan bli oroliga och ängsliga och ibland t.o.m. tycka att allt känns osäkert i tillvaron. Vem är jag? Var kommer jag ifrån? Vart är jag på väg?

Ordet ”frid” tycker jag bäst beskrivs av t.ex. en småländsk sjö som ligger spegelblank en sommarnatt. Då är det fridfullt! På samma sätt som sjön ligger stilla så kan vi människor, till själ och ande, få uppleva hur vårt inre blir stilla av frid och lugn. Andra ord som beskriver friden är harmoni, trygghet och djup inre glädje. När Jesus kom till världen var det för att erbjuda oss frid! Guds shalom – som betyder både fred och frid. När vi tror på Jesus får vi frid med Gud själv, han som har skapat oss och ville vårt liv! Då vi alltså har förklarats rättfärdiga av tro, har vi frid med Gud genom vår Herre Jesus Kristus (Rom 5:1). När vi tror på Jesus blir alltså ”resultatet”, eller frukten, just frid.

Ofta söker vi efter denna frid på fel ställen. Det kan vara sådant som verkar bra och som lovar mycket men som sen visar sig vara en källa med dåligt vatten. Men Jesus säger kvällen innan sin död på korset: Frid lämnar jag efter mig åt er. Min frid ger jag er. Inte ger jag er en sådan frid som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte modlösa -Joh 14:27. Och det allra första Jesus säger till sina apostlar efter uppståndelsen är: Frid vare med er (Joh 20:19).

Om vi tar emot denna frid från Gud har vi också lättare att ha frid med våra medmänniskor! Om vi har tagit emot Jesu kärlek och försoning och på det sättet fått frid – då sprids den friden vidare där vi är. Då får du inte bara vara mottagare av Guds frid utan du får ge den vidare till denna värld som ropar och längtar efter verklig frid!!

Martin

Foto: Aidan Meyer
Martin Jonsson
Präst, Varberg Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelEric Liddell
Nästa artikelJag är: Livets bröd