Hej! Frida Kristina Nilsson här, psykolog och författare till boken ”Äg dina känslor” som kommer ut i vår. 

1Hur ska man agera när en vän är deppig? 

Fråga hur vännen mår. Då visar du att du bryr dig. Vill kompisen inte prata om det så får man acceptera det, och som kristen kan man be för personen och hjälpa till på det sättet. 

Vill kompisen prata är det bra om du lyssnar och visar att personen är älskad och accepterad även när den mår dåligt. Somliga säger att du ska undvika personer som inte ”ger dig energi”. Den som hört det och är nedstämd, kan känna att den är värdelös om den berättar hur den känner, vilket såklart inte alls är sant. Alla ger energi ibland och tar ibland.

2Om man har en kompis som jämt vill prata om sina problem, hur gör man då? 

Någon som fastnat i att älta hur den mår eller i besvikelser den mött, kan man försiktigt hjälpa att lyfta blicken. Kanske genom att bjuda in till att göra något roligt ihop, eller genom att berätta om något roligt ur ens eget liv. Det är okej att också du tar plats i relationen även när din kompis mår dåligt. Sund sorg eller deppighet går i vågor, så den som mår dåligt behöver ta en paus från de tankarna och fokusera på något annat ibland. Det kan du hjälpa till med.

3Kommer personen någonsin att må bättre? 

Deppiga personer kan känna att det inte finns någon ljusning. Det finns det. Du kan hjälpa till genom att beskriva en deppig period som en ”förkylning i själen” – det är normalt men kommer att gå över med tiden. Att hitta på aktiviteter där man rör på sig är bra, liksom att uppmuntra till att äta sund mat även om man inte känner för att äta. Det hjälper personen att må bättre.  

Om det inte verkar bli bättre efter en månad, eller om du känner dig oroad över att din vän kan skada sig själv, så uppmuntra kompisen att söka hjälp hos en vuxen. Funkar inte det, rekommenderar jag att du själv pratar med en vuxen så att du inte måste bära tyngden själv.

4Finns det några bibelord som kan hjälpa personen och ska man be tillsammans? 

Vill kompisen be med dig så gör gärna det. Sanningen ska sätta människor fria, och det finns flera bibelord som kan hjälpa en kristen som mår dåligt. Låt oss ha blicken fäst på Jesus […] så att ni inte tröttnar och tappar modet (Heb 12:2-3) visar att det är naturligt att tappa modet när man fokuserar på omständigheter runtomkring, och att det finns en väg ut. Filipperbrevet 4:6 som fokuserar på tacksamhet är också ett uppmuntrande bibelord (läs också efterföljande vers!) som du kan läsa innan ni ber. Det uppmuntrar oss att sätta ord på vad vi är tacksamma över i livet: När ni åkallar och ber, tacka då Gud och låt honom få veta alla era önskningar.