Jag tycker inte att det ger något och ser det mest som ett problem. Hur får jag det att bli meningsfullt?

Vi har lärt oss, att som kristen ska man ha ett regelbundet andaktsliv. Läsa Bibeln och be – varje dag. Vi vet att det är en källa till liv men tycker ofta det är kämpigt på olika sätt. Den kampen kommer ingen kristen undan. Fråga vem som helst!

Varför är det svårt? Vi har en fiende, den onde, som vill få oss bort från Gud. Dessutom är vi människor i grunden bortvända från Herren Gud. Därför behöver vi varje dag vända oss mot honom, omvända oss. Men där har också Gud ett finger med i spelet! Kyrkofadern Luther säger att vi inte ens kan säga ja till Gud av oss själva!

Gud drar mig alltså till honom! Så brukar jag tänka. Han är mycket mer intresserad av mig, än jag av honom. Han är angelägen om att jag ska få leva med Fadern, Sonen och Anden och växa i min tro. Med det synsättet kan jag slappna av mer. Det är inte jag som presterar inför Gud – det är han som söker mig. Mina känslor är inte det viktigaste. Om Gud nu söker mig, blir det också viktigt att möta honom en stund varje dag.

Det är bra med en god struktur. Hur andakten görs kan se olika ut under olika tider. Vad och hur mycket jag läser i Bibeln, om jag använder andaktsbok eller bibelutläggning som hjälp, kan skifta. Om jag ber med fri bön eller skrivna böner kan också variera.

Två tips:
1. Koppla ihop andakten med något du gör varje dag, och möt Herren innan du gör den saken (till exempel innan du börjar med läxorna, fikar eller går upp). Väntar du till efteråt blir det ofta inte av.
2. Be alltid Gud öppna bibelordet för dig.
När du ger Herren möjlighet att tala till dig, så kommer du att uppleva det stängt emellanåt. Men ibland kommer himlen att glimta fram. Och någon gång strålar det mycket klart!

Bodil Månsson

Foto: Aidan Meyer
DELA
Föregående artikelEtt av alla syskon
Nästa artikelMassor av frukt i Etiopien!