Denna fråga visar på något som är mycket viktigt och grundläggande för den som är kristen – nämligen viljan att ge vidare den gåvan man har fått ta emot genom tron på Jesus. Här kan vi hämta hjälp av de två stora vattnen i Israel. Genesarets sjö har ett inlopp och ett utlopp och är friskt med fullt av liv. Döda havet däremot har endast ett inlopp och inget utlopp och därför stannar vattnet, det avdunstar i värmen och blir enormt salt. Därför finns det inget liv där! Som kristna ska vi ge vidare det vi har fått ta emot, annars stannar det kristna livet av och blir inåtvänt och kanske också inskränkt.

Vi är kallade av Jesus att göra alla folk till lärjungar, att sprida de glada nyheterna om Guds rike!

Några saker att tänka på:

Den helige Ande leder oss och därför är det bra att ”vara på tå” när tillfälle att ges att vittna om sin tro. Det är alltså viktigt att ta chanserna som ges och våga tro att Gud faktiskt vill använda oss.

Ett bra exempel på detta är när Filippos blir ledd av Guds Ande att gå bredvid en vagn där en man från Etiopien satt och läste högt ur Bibeln. Denna man var inte troende men Filippos griper tillfället och frågar om han förstår vad han läser. Det blir inledningen på ett samtal som leder till omvändelse och tro för etiopiern. Se Apg 8:26-40.

Ärlighet varar längst! När man berättar om sin tro ska man inte vara rädd att säga som det är, att även berätta om det som man kanske kämpar med (om man vill dela det med någon annan förstås). Vi behöver inte försvara Gud. Det gör mycket större intryck på den man samtalar med om man inte förställer sig istället för att verka mer säker eller kunnig än vad man är. Bibeln talar om att man ska förhålla sig ”efter det mått av tro som Gud har tilldelat var och en” Rom 12:3.

Ibland kan det också vara personer som verkligen törstar efter svar om vår tro och därför finns det ett annat perspektiv, som inte motsäger det förra om ärlighet, som handlar om att tänka igenom vad man tror så att man kan ge svar när någon ärligt undrar. Se 1 Petr 3:15.

När man berättar om sin tro för någon är det viktigt att komma ihåg att vi alla har samma behov av förlåtelse och nåd av Gud. ”Alla har syndat och gått miste om härligheten från Gud…” Rom 3:23. Därför är det med stor ödmjukhet man som kristen påtalar behovet av förlåtelse för någon annan. Vi sitter alla i samma båt med samma behov. Det betyder inte att man inte kan vara rak, eller tydlig som det står i frågan denna gång. Men i ödmjukhet och respekt.

Men det vi behöver mest av är frimodighet! Ofta kan man vara rädd att förolämpa någons tro eller att bli bortgjord. Då kan det vara bra att tänka på om vi älskar de vänner vi vill berätta om vår tro för. Om man älskar någon vill man det bästa för den personen, även om det för stunden ”svider lite.” Om man vill att en vän ska få förmånen att lära känna Jesus och bli räddad genom tron på honom så kanske det kan vara värt en liten stund av osäkerhet och att känna sig ganska liten…eller?

Hoppas på Herren, var stark och frimodig i ditt hjärta, ja vänta på Herren” Ps 27:14

Martin Jonsson

Foto: pixabay.com
Martin Jonsson
Präst, Varberg Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelHjälpen kommer utifrån!
Nästa artikelKonstiga ord: Salig