När man läser i NT om hur och när de första kristna fick ta emot den helige Anden så sker det på väldigt olika sätt. Den helige Anden blåser vart den vill och vi människor kan inte styra den eller sätta ramar för hur Anden verkar. Men samtidigt är det tydligt i Bibeln att det finns ett samband mellan tro, dop och mottagande av Anden.

I grunden får man den helige Anden när man döps i Faderns, Sonens och den helige Andens namn. Det betyder att alla som är döpta har fått Anden som gåva. När en människa börjar tro på Jesus och tar emot försoningen är det Anden som hjälper oss att se vår synd, se på Jesus, hjälper oss att tro osv.

Men detta är ”bara” början. Det kristna livet är ett liv i Anden. Anden drar oss in i Guds kärlek och in i Jesus Kristus själv!! Gud vill alltså sända sin Ande på nytt och på nytt till oss. Då, när Gud vill ge oss mer och mer av sin Ande finns det EN sak som är nödvändig. Törsten! När du och jag törstar efter mer av Gud, mer kärlek och gemenskap med honom – DÅ sänder han sin Ande. Och då får vi uppleva hur vår tro blir stärkt, vår kärlek växer och Andens gåvor börjar blomma. Jesus säger: ”Om någon törstar, så kom till mig och drick! Den som tror på mig, ur hans innersta skall strömmar av levande vatten flyta fram, som Skriften säger” Joh 7:37-38

Man får att alltså den helige Anden i dopet men behöver ständigt fylla på – och Gud snålar inte. Han ger av sin Ande, dag för dag!

Foto: Aidan Meyer
Martin Jonsson
Präst, Varberg Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelDesmond Mpilo Tutu
Nästa artikelJag är: Herden