”Varför har människan ett immunförsvar? Kom det före eller efter syndafallet? Det behövdes väl inte innan..?” /Oskar

Hej Oskar och tack för en spännande fråga! Din fråga är mycket relevant eftersom vårt immunförsvar skyddar oss mot olika sjukdomar och sjukdomar inte fanns innan syndafallet.
Innan synden kom in i skapelsen var ju allt ”mycket gott” enligt Gud själv vid skapelsen, 1 Mos 1:31.

Jag ringde min gode vän doktor Kogler och frågade om immunförsvaret. Han lärde mig något mycket intressant, nämligen att människans immunförsvar utvecklas i och med att hon möter ”faror” under livet. Det finns en grundstomme av immunförsvar som man får av sin mamma men sedan under livet utvecklas detta kroppens försvar beroende på vilka hot, bakterier med mera som kroppen måste försvara sig mot.

Om vi överför detta på frågan om skapelsen är det väldigt rimligt att tänka sig att när Gud skapade människan så skapades vi med ”byggstenar” som sedan skulle utvecklas till ett fullgott immunförsvar. Detta resonemang är ju dessutom väldigt sannolikt eftersom Gud visste vad som skulle hända med oss människor. När synden, ondskan och sjukdomar kom in och började hota oss människor så kunde immunförsvaret genast börja utvecklas eftersom grunden redan var lagd!

Det är fantastiskt att Gud har sådan koll på allt, redan innan det händer! Gud har skapat oss alla och det är han som ständigt ger oss livet. Det står i Bibeln att Jesus var med när vi skapades, Ef 2:10 och Kol 1:15-16, och det betyder att Gud visste från början vad vi behövde. Vi människor skulle efter skapelsen behöva en frälsare och det är Jesus, som alltså var med från början!! På samma sätt som Gud byggde in grundstommen till vårt immunförsvar i skapelsen så fanns Jesus med och förberedde den frälsning som vi senare skulle få del av!

Guds frid/
Martin

Foto: Aidan Meyer
Martin Jonsson
Präst, Varberg Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelDöm inte!
Nästa artikelJag är: Vägen, Sanningen och Livet