Denna fråga kan alla kristna som tar sin tro på allvar ställa ibland. När man blir kristen och kanske för första gången verkligen känner att Gud älskar en, då är det ofta lätt att be och läsa Bibeln. Det går liksom av sig själv. Efter ett tag blir det ofta svårare, motivationen minskar, Bibeln blir liggande orörd och i stället för att be så instagrammar man lite till. Känns det igen?

Ibland kan man få ny inspiration, till exempel när man har varit på läger eller en extra härlig gudstjänst. Då brukar de bli lättare att återigen ta tag i sin personliga andakt.

Men ska det verkligen vara så upp och ner hela tiden? Jag tror att vi alla måste räkna med att vårt andaktsliv kommer att gå upp och ner under livet. Men det finns några viktiga nycklar att ha med sig så att det inte låser sig och blir krampaktigt:

  1. Alla människor, även vi kristna, har en ”gammal människa” inom oss. Det är den del av oss som av naturen inte vill vara med Gud utan tvärtom vill gå bort ifrån honom. Denna bortvändhet från Gud finns kvar även om vi har tagit emot Jesus. Som kristna är vi förlåtna och upprättade men samtidigt bär vi också rester av syndafallet inom oss. Därför är det svårt att vara uthållig med bön och bibelläsning. Det är förklaringen till att det ibland kan finnas ett onaturligt eller svårbegripligt motstånd mot att öppna Bibeln eller ta en stund i bön.
  2. Skapa en god rutin och ordning och gå inte på känsla. Om känslan ska styra så blir det inte mycket av min andakt. Särskilt inte med tanke på det som jag skrev under punkt 1! Men om man har en bra rutin så är chansen mycket större att det blir av. Det är likadant som med träning. Tänk om man bara skulle träna när man känner för det, hur ofta skulle det bli av?
  3. Om du vill skapa bra rutiner med andakt så fundera på vad som funkar för dig. Är det är bäst att be på morgonen, kvällen eller mitt på dagen på lunchrasten? När du vet vad som funkar, se till att vara rädd om det och gör det till en verklig rutin.
  4. Det är bättre med en kort stund varje dag än att ha en lång andakt bara då och då. Gud vill ha kontakt med dig dagligen och ge dig sin omsorg.
  5. Följ gärna en bibelläsningsplan. Det kan din ungdomsledare hjälpa dig med. När du ber så kan du använda Psaltaren i Gamla Testamentet. Det är den bönbok som Jesus använde! Det finns också många andra skrivna böner att använda som stomme. När det gäller den fria bönen kan man skriva upp det man ber för och sedan också skriva upp när Gud svarar på bönerna!
  6. Gud är alltid nära oss – särskilt den som längtar efter honom. Det är han även om andakten inte alltid funkar. Herren glömmer dig aldrig, ditt namn finns till och med uppskrivet i hans händer (Jes 49:16)!
  7. När vi inte vet hur vi ska be så ber den helige Ande genom oss (Rom 8:26). Det pågår en bön till Gud inom oss. Genom tron på Jesus är vi ju Andens tempel, så det kanske inte är så konstigt?

Martin Jonsson, Varberg