”I Bibeln står det att det viktigaste budet är att vi ska älska Gud av hela vårt hjärta, och att det är så man får evigt liv, men jag tycker det är svårt att älska Gud så mycket. Det finns så mycket annat som också har en stor plats. Kan man någonsin vara säker på att man har ett hopp om evigt liv?” 

Tack för din fråga!

Det är en mycket central punkt som du berör här, men jag skulle vilja vända på det genom att peka på vad Jesus själv säger i Joh. 3:16 ”Ty så älskade Gud världen att Han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på Honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” Gud älskar oss först och vill att alla ska bli räddade genom tron på Hans Son. Det beror alltså inte på hur mycket vi älskar Gud, Han älskar oss ändå.

Det enda vi behöver göra är att säga ja till Jesus och be om förlåtelse för att vi inte kan älska Gud av hela vårt hjärta. Varje söndag får jag, tillsammans med mina kristna syskon runt om i världen, stämma in i den syndabekännelsen att: ”jag har inte älskat Gud över allting, inte min nästa som mig själv och så vidare.” Det slutar inte där, för sedan säger prästen/predikanten på Guds uppdrag: ”Om vi bekänner våra synder så är Gud trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet.” Det är så befriande!

Det beror alltså inte på hur mycket vi älskar Gud, Han älskar oss ändå.

Vi blir aldrig fulländade kristna här på jorden, hur mycket vi än anstränger oss, men om vi lever tillsammans med Jesus så får vi del av hans förlåtelse och står rena inför Gud. Han ser då på oss genom Jesus och ser bara ett rent och heligt barn. Evangeliet är därför så enkelt, det är bara för oss att ta emot Guds frälsning helt gratis utan krav, men samtidigt så svårt för oss människor eftersom vi så gärna vill kunna mäta våra egna prestationer och bocka av dem ifrån listan. Här har istället Gud själv gjort allting färdigt och det är bara för oss att ta emot den gåvan. Ur detta föds en kärlek till Gud och en vilja att göra gott och att lyda Honom. Är detta en angelägen fråga för dig, så kan du vara säker på att du har ett hopp om evigt liv. Det är nämligen den helige Ande som bor i dig som manar fram denna vilja att älska Gud och att få tillhöra Honom. 

Gud välsigne dig!
Ulrica