Den kristna tron grundar sig på att Jesus kom som frälsare till hela världen. Det judiska folket hade fått löftet från Gud att de skulle bli till välsignelse för alla folk (1 Mos 12:3) och som kristna tror vi att Jesus från Nasaret uppfyller det löftet. Han är alltså den som skulle komma och välsigna alla folk.

Det är också därför Jesus efter sin uppståndelse, och strax innan sin himmelsfärd, säger till sina lärjungar att de ska göra alla folk till hans lärjungar (Matt 28:19). Hela Nya Testamentet vibrerar av den stora och glada nyheten att Guds Son, Jesus Kristus, har kommit och försonat mänskligheten så att alla människor har möjlighet att få gemenskap med Gud. Detta budskap är kristallklart hos apostlarna när de går ut och berättar om Jesus – Jesus är Herren och han är den enda vägen hem till Gud!

Men om man aldrig hör talas om Jesus då? Det viktigaste när vi funderar på denna fråga är att vi kommer ihåg att Jesus har dött för hela världen på korset. 1 Joh 2:2 säger att Jesus är försoningen för våra synder, ”och inte bara våra utan också för hela världens”. Det grekiska ordet för ”världen” här är ”kosmos”. Jesus har alltså försonat hela kosmos på sitt kors.

Eftersom Gud är helt rättvis, han är ljus och inget mörker finns i honom, så kan vi vara helt trygga i att lämna frågan om ”de andra” i Guds händer. Eller snarare i Jesus händer eftersom det är Jesus själv som en gång ska döma världen vid sin återkomst. De som inte har hört talas om Jesus, de som levde innan Jesus och alla andra som av olika anledningar inte har fått en ärlig chans att ta ställning till honom får vi lämna åt Guds barmhärtighet. Det är helt enkelt inte vår sak.

Vi ska istället för det första tänka på hur vi själva har det med Gud – har vi tagit emot försoningen genom tron på Jesus? Lever vi i hans efterföljd? Vi ska för det andra också göra vad vi kan för att människorna som vi möter i vår omgivning får höra om Jesus och kan ta ställning till erbjudandet som finns i hans namn. Uppdraget att sprida det glada budskapet om Jesus gäller alla kristna och därför ska vi fortsätta att berätta om vad vi har sett och hört om honom.

Enligt Jesus själv så väntar han med att komma tillbaka tills det att alla folk har fått höra evangeliet om honom (Matt 24:14) och när aposteln Johannes får se in i den himmelska världen ser han människor från alla folkslag (Upp 7:9).

Martin Jonsson

Foto: pixabay.com
Martin Jonsson
Präst, Varberg Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelGod jul och gott nytt nummer
Nästa artikelKonstiga ord: Synd