Vi kristna hör ihop – Paulus talar till och med i Nya Testamentet om att vi är en kropp. Det betyder att du som läser detta är en liten del av den stora kroppen och jag är en annan liten del. När vi gör det som är fel, alltså synd, då påverkar det hela kroppen – alltså hela kyrkan/församlingen – eftersom vi hör ihop. Därför har man som kristen rätt att påpeka när någon medkristen lever fel eller ”syndigt” som du skriver. Men det är viktigt att tänka på ett par saker:

  1. Vi är alla syndare och det är lätt att hitta fel hos varandra. Det är viktigt att be den Helige Ande om ledning om och i så fall hur man ska påpeka någon annans fel. Om det ska bli till hjälp för den man ska tala med så är det avgörande att det blir i rätt tid – alltså i Guds tid. Och det hjälper Anden till med om vi ber.
  1. Varje kristen församling har en ledning, en herde. Vissa saker är bättre att gå till herden med i stället för att ta i det själv. Han kanske vet mer om situationen för den person det gäller och kan avråda från att påpeka någons fel eller så kan han uppmuntra att påtala det som behöver sägas.
  1. Vi ska alltså ibland påtala fel som finns hos varandra men ibland smyger sig en lust att döma in i våra tankar. Jesus har därför gett oss en liknelse för att vi inte ska döma varandra.

Han säger att vi först ska ta ut bjälken ur vårt eget öga innan vi tar bort flisan i någon annans öga. Detta handlar om lusten att granska och hitta fel hos varandra. Det är fel – i stället ska vi tyda allt till det bästa. Tänk efter hur man ska kunna upptäcka en flisa i någons öga. Då måste man titta väldigt nära och länge för att upptäcka den. Det är en bild för den felaktiga lusten att döma andra. Dessutom ser vi ofta ”enögt” eftersom vi ibland har en bjälke i ett av våra egna ögon – det är en bild för att vi inte ser hela sammanhanget för en människa. Men det gör Jesus. Han ser allt och vet varför en människa lever som hon eller han gör. Och det är Jesus som dömer.

Nu finns det ingen fördömelse för den som är i Kristus Jesus – Rom 8:1

Guds frid!

Foto: Aidan Meyer
Martin Jonsson
Präst i Varberg. Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelFörsamlingen – din nya familj!
Nästa artikelAlkohol och efterföljelse