Det finns ju t.ex apokryferna som vissa biblar har med och andra inte. Hur vet vi att ”rätt” böcker finns med i Bibeln?

Bibelns två delar, Gamla och Nya testamentet (GT och NT), har kommit till på olika sätt. Dessutom fanns ju redan GT när Jesus föddes till världen och NT skrevs efter Jesus död och uppståndelse.

GT är en beskrivning av Israels folks historia och Guds uppenbarade ord till profeterna som är nedskrivet under en process på ca 1000 år! De första kristna hade endast GT som sin Bibel och redan från början erkände de hela GT som Guds ord (2 Tim 3:16-17).

Apokryferna har inte funnits med i judarnas ”kanon”, men har däremot varit erkända som helig skrift i den katolska och ortodoxa kyrkan. I vår kyrka i Sverige kanske man kan säga att de har en mellanställning – de finns med i många nya bibelutgåvor men har rubriken ”Tillägg till GT”.

Tillkomsten av NT tog inte alls lika lång tid som GT – kanske bara 60 år. Däremot tog det ca 300 år innan kyrkan hade avgjort vilka av alla böcker som fanns som skulle erkännas som helig skrift.

Biskoparna i urkyrkan hade ett par mycket viktiga kriterier när man värderade de böcker som eventuellt skulle kunna komma med i NT. För det första skulle bokens innehåll stämma med kyrkans tro. Den kristna tron styrde alltså urvalet av NT.

För det andra godkändes bara de böcker som hade sitt ursprung till någon av de tolv apostlarna. Antingen skulle boken vara skriven av en apostel eller så skulle författaren varit i direkt kontakt med någon av apostlarna. Man brukar därför säga att NTs böcker har apostoliskt ursprung.

Bibeln, som vi kristna har den, har tillkommit i den kristna kyrkans gemenskap. Det är den helige Anden som har ledde de första kristna när de skulle välja ut vilka böcker som skulle komma med.

Därför kan vi lita helt och fullt på att Bibeln är så som Gud vill att den ska vara. Den är Guds levande ord till oss. Samma Ande som inspirerade Bibelns författare och som vägledde urkyrkans ledare när de valde ut Bibelns böcker – samma Ande vill vägleda dig när du läser Bibeln och hjälpa dig och förstå Guds vilja med ditt liv!

Foto: Aidan Meyer
Martin Jonsson
Präst, Varberg Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelGuds kärlek
Nästa artikelApologetik: Vem tror han att han är?