Förlåtelsen som varje människa kan ta emot genom tron på Jesus kan lätt missuppfattas. En vanlig missuppfattning är att förlåtelsen finns för att vi ska kunna leva hur som helst – det spelar ju ingen roll hur man lever, man får ändå förlåtelse. Men då har man inte fattat vad det handlar om.

Gud har skapat alla människor med ett samvete. Vi har fått en fri vilja av Gud att välja gott eller ont, därför har vi ansvar inför Gud hur vi lever våra liv.
En dag ska vi alla stå inför vår Skapare och se på hur det blev med våra liv (Heb 9:27).

Om man ångrar det som man har gjort fel så vill man inte leva ”hur som helst”

Bibeln beskriver att alla människor har brutit mot Guds goda vilja med våra liv och skapelsen (Rom 3:23). Därför behöver alla förlåtelse för att inte stå med skuld inför Gud.
Nu är det glada budskapet att alla människor som ber om förlåtelse och litar på det som Jesus har gjort i sin död på korset får förlåtelse och blir redo att möta Gud – Bibeln kallar det för att man blir rättfärdig (Rom 5:1).

Förlåtelsen är inget man får för att man säger vissa ord på ett speciellt sätt. Förlåtelse får man om man bekänner sin synd, det som man har gjort fel, ångrar det och inte vill göra om det.
Om man ångrar det som man har gjort fel så vill man inte leva ”hur som helst”. Då blir det viktigt att försöka leva som Gud vill!

Kort sagt: Om man har fått ta emot förlåtelsen av Gud på grund av Jesus enorma kärlek till oss – då vill man leva gott, då vill man leva på det sätt som är bäst både för mig själv och för mina medmänniskor. Då vill man vara ljus i en mörk värld.

Foto: Aidan Meyer
Martin Jonsson
Präst, Varberg Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelMer Jesus till Indien
Nästa artikelI dag pågår livet