Denna fråga är det många som brottas med. Om nu Gud finns på riktigt och vill ha kontakt med oss människor, varför visar han sig då inte tydligare?

Grundproblemet är att människan inte klarar av att se Gud. En gång ber Mose om att få se Guds härlighet. Svaret han får är att ingen människa kan se mig och leva (2 Mos 33:20). Därefter sätter Gud Mose i en klyfta i berget och när han sedan går förbi Mose lägger han sin hand över honom som skydd.

Det finns många andra exempel i Bibeln på att en människa inte klarar att komma för nära Gud eller att ens se honom. Men samtidigt älskar Gud oss och vill vara nära oss och därför har han sänt Jesus som öppnade vägen till Gud.

Men Jesus öppnade inte bara vägen till Gud, han är Gud själv som blivit människa. Jesus säger: Den som har sett mig har sett Fadern (Joh 14:9). Och i början av Johannesevangeliet står det: Ingen har någonsin sett Gud. Den enfödde [Jesus], som själv är Gud, och är hos Fadern, har gjort honom känd (Joh 1:18). Gud har alltså visat sig så tydligt som det går – genom Jesus!

Men ibland kanske man kan önska sig att det skulle vara lika tydligt idag, som det var på Jesus tid. Här finns det några viktiga saker att tänka på:

* Gud visar sig i dag på mäktiga sätt, bland annat genom helande och under. Därför är det viktigt att berätta för varandra när vi får se eller höra om sådant. Men vi ska aldrig överdriva, vi behöver inte “hjälpa” Gud på det sättet.

* Gud visar sig också genom skapelsens skönhet. Carl von Linné sa att man genom att studera hur skapelsen är uppbyggd kan ”se Gud på ryggen”.

* Gud visar sig för en del genom drömmar och visioner och det är något som ska prägla den sista tiden innan Jesus återkomst.

* Gud visar sig alltid genom sitt ord. I Bibeln målas bilden av Jesus upp för oss. Där får vi se honom, och där får vi se Guds härlighet.

* Ibland är det dock så att Gud döljer sig. Då handlar det oftast om att vår tro ska prövas så att den växer. Den människa som inte ser Gud men söker och letar efter honom kommer till sist att finna honom!

Ni skall söka mig, och ni skall också finna mig om ni söker mig av hela ert hjärta. (Jer 29:13)

Martin Jonsson

 

Foto: pixabay.com
Martin Jonsson
Präst, Varberg Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelInte bara örongodis
Nästa artikelSommar-OS och fotbolls-EM