Hej Erika och tack för din spännande fråga. Din fråga bygger på antagandet att Gud vill tala med oss, kommunicera med sin skapelse, och det är ett helt riktigt antagande. Gud talar!

Gud talar främst i Ordet och sakramenten och därför bör den som vill höra Gud tala leva sitt liv nära båda dessa; läsningen och förkunnelsen av Bibelns ord och utdelandet av Kristi kropp och blod i mässan. Men den som är döpt och tror på Jesus är ju dessutom ihopkopplad med Gud själv genom den helige Anden vilket gör att det finns möjlighet att höra Gud tala direkt, eller indirekt. Gud kan då tala genom händelser, kanske ett upprepat mönster som får mig att vakna till. Gud talar också genom andra människor, sånger, naturen, sin egen röst….ja Guds fantasi är det ingen gräns på när han vill ha kontakt.

Hur vet man om det är Gud som talar? Till det mer ovanliga hör att en människa hör Guds egen röst starkt och tydligt och då är man nog oftast helt säker! Men allra oftast vet vi inte 100% om det är Gud utan vi får gå i tro. En gammal god regel är att om man är osäker på att Gud har talat så väntar man på att han ska tala igen – det är nämligen inte ovanligt att samma budskap kommer åter och åter. Gud vill ju vi ska höra och förstå och vet också om vi inte har uppfattat hans röst. Så man behöver inte stressa.

Därefter kan man tänka på det som man tror Gud säger – tjänar det till uppbyggelse för mig eller min församling? Det betyder inte att det alltid är lätta eller trevliga budskap man får men att man upplever att det i grunden är ett gott budskap från en god Gud som vi känner genom Jesus Kristus. Om man börjar tänka att det man har ”hört” i grunden inte är gott utan destruktivt, är det inte från Gud.

Men det viktigaste när det gäller urskiljningen, att undersöka vad som är Guds röst från alla andra röster, handlar om det som du Erika kallar för gränsen. Finns det någon tydlig gräns för vad som kan vara Guds röst? JA – och det är alltid Bibeln som är gränsen. Frågan jag måste ställa mig när jag undrar om Guds röst, är alltså om denna röst stämmer med Guds röst i Bibeln och det som kyrkan lär enligt kristen tro. Det är helt avgörande eftersom Gud inte säger emot sig själv.

Till sist vill jag uppmuntra dig Erika, och alla som läser dessa rader, att öva sig i att höra Guds röst och att urskilja den från alla andra röster i vardagens brus. Himlens och jordens Herre vill tala med dig! Men det tar tid att lära sig att höra. Jag har tränat i många år på detta och tycker många gånger att det är svårt, men det är värt allt de gånger jag förstår att Gud själv har talat in i mitt liv!

Foto: Aidan Meyer
Martin Jonsson
Präst, Varberg Svarade på läsarnas frågor i "Frågar du så svarar vi" mellan 2007 och 2016.
DELA
Föregående artikelStillsamt sökande
Nästa artikelJag är: Dörren