Sommarlov, semester och lugna dagar. Efter ett långt läsår där vi förhoppningsvis har fått en hel del gjort får vi äntligen vila ut. Vi får göra precis som Gud gjorde när han hade fått en hel del gjort, efter sex dagar av kreativt skapande.

Det kan verka konstigt att Gud vilade på sjunde dagen. Behövde Gud verkligen vila? Nej, självklart behövde han inte det – men budskapet blir glasklart till människosläktet redan från början: vilan är en viktig del av livet. Och vi vilar inte bara för att vi behöver det för orka med resten, utan vi vilar därför att vilan är en del av livet: en god, härlig och skön del.

Jesus kom också med ett budskap om vila: Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila (Matt 11:28). I vilan finns något som Insidan vill stanna upp inför.

I detta extra tjocka sommarnummer får du följa med på retreat; du får läsa om att vila från de sociala kraven; om att hitta vila i Guds omsorg; om att använda vilodagen på ett bra sätt och framför allt kan du få läsa om att det finns en vila i det som Jesus gjort för dig på korset.

Ja, vad är det egentligen att vila?

Ja, vad är det egentligen att vila? Är det samma sak som att sova bort halva dagen, sen slöa i soffan och fylla huvudet av en massa tv-serier? Nej, vilan finns ytterst sett i gudsgemenskapen. Augustinus fick upptäcka precis detta för ganska exakt 1630 år sedan och skrev så här om den erfarenheten: Du, o Gud, har skapat oss till dig, och vårt hjärta är oroligt till dess det finner vila hos dig. Vi i Insidans redaktion hoppas att du kan få hitta den vilan i sommar!

Så vill vi också passa på att tacka Louise Alpner och Filippa Arvidsson som med detta nummer avslutar sin tid i redaktionen. Stort tack för allt! Och så har vi glädjen att välkomna Miriam Göransson som ny redaktionsmedlem.

 

Foto: unsplah.com / Zach Izraeli
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelSKAM#8 – Kraften i berättelsen
Nästa artikelDen (regniga) sommartid nu kommer