Sommar och fotbolls-VM. Härligt! Självklart hejar jag mest på Sverige men jag tycker alltid det är lika kul när mindre länder och otippade lag får överraska och besegra favoriterna.

Det blir ofta tydligt i fotboll att det inte bara är lagens kvalitét och antal storstjärnor som avgör matcherna, utan minst lika mycket lagens inställning. Ibland kan ett storlag med välbetalda stjärnor gå in i en match med en ganska loj och slö inställning. De tror att de ska klara av bottengänget utan att anstränga sig, och matchen verkar inte betyda så mycket för dem. Då är det så gött att se de sämre och okända lagen kämpa och kriga som om det är deras livs viktigaste match. De ger allt! Efter matchen finns det knappt krafter kvar att gå av planen. Ett sånt lag kan uträtta mirakel.

Som kristna tror vi på en Gud som verkligen har gett allt! Människan vände honom ryggen och drog in döden och ondskan i hans fantastiska tillvaro, men det är inget som Gud har en loj och slö inställning till. Det har han inte heller till någon enda av oss. Tvärtom är det som om Gud ser detta som sin viktigaste match: att besegra döden och ondskan och rädda dig och mig. Gud ger allt för vår skull. Genom Bibeln och fram till i dag ser vi hur hans inställning till människan driver honom till action, hur hans tålamod och nåd går hand i hand med mirakel och fantastiska ingripanden. Han söker, kallar och drar i oss. Som tydligast blir det på korset. Där ger Gud sin egen son. Han offrar allt. Jesus kämpade till sista blodsdroppen och fick bli buren ut från planen när han uträttat det största mirakel som världen någonsin sett. Han gick den matchen för din skull. Han gav allt.