14 februari: Alla hjärtans dag. En härlig pirr-i-magen-dag, en besvikelsens dag eller bara en märklig högtid som affärskedjorna tagit till Sverige för att vi ska shoppa fler blommor och geléhjärtan? Man får tänka som man vill men Insidan stannar i alla fall upp lite inför dagens tema.

Dagen är ursprungligen en kyrklig högtid från 400-talet då man firade den Helige Valentinus. Forskarna vet vi inte vem han var men tusen år senare hade hans dag i alla fall blivit en högtid som handlade om kärlek och romantik. I Sverige uppmärksammades dagen inte förrän på 1960-talet och nu är Valentinus ännu mer bortglömd. Romantik, hemliga kärleksbrev och röda rosor är vad många hoppas på.

Men då ligger besvikelsen också nära till hands. Vem älskar mig? Vem vill ha mig? Och vem ger en ros till mig? Även om ensamhet kan vara smärtsamt så har detta nummer av Insidan ett fantastiskt budskap till oss alla: Gud älskar just dig!

I Sverige säljs det över 4 miljoner rosor på Alla hjärtans dag. Kristen tro handlar om en Gud som har älskat dig varje dag av ditt liv, som älskar dig oavsett vad du ställer till med och som har gett långt mycket mer än 4 miljoner rosor för att få dig att förstå det. Livet, vänner och allt annat gott. Och sig själv. Jesus blev nertrampad i smutsen, han led och dog, och han offrade sig för att rädda dig till evigt liv. Det är beviset på att han älskar dig. Han är en ros från Gud till dig.

Han visar oss vad sann kärlek är den är så mycket större än geléhjärtan, förälskelse och romantiska middagar. Av honom har vi alla en del att lära. Tänk om våra relationer och äktenskap kan få återspegla något av Jesus sätt att älska: att ge, offra sig och sätta andra före sig själv.

Like a rose
Trampled on the ground
You took the fall
And thought of me.
Above all.

(Above AllMichael W. Smith)

n: Tack för din trofasta kärlek. Hjälp mig att tro på den. Amen

Foto: pixabay.com
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelOdödlig kärlek
Nästa artikelVälkommen till insidan.net!