Hur vi väljer att leva våra liv spelar en stor roll för hur det kommer gå för oss. Våra val och mål och hur vi lyckas nå dem påverkar vår livskvalitet. Äter vi rätt och rör på oss kommer vi må bättre. Umgås vi med sunda och goda människor kommer vi formas av det. Arbetar vi och är ambitiösa i skolan kommer vi förmodligen nå framgångar. Vi möts också av många tips, metoder och utlovade vägar till ett lyckat liv och de handlar egentligen alla ytterst sätt om att hjälpa sig själv att nå framgång. Att nå sin fulla potential och anstränga sig lite till – för att lyckas bli den vi vill vara.

Som kristna kan vi ifrågasätta om lyckan verkligen ligger i detta, men vi måste ändå konstatera att vi ansträngning ger resultat. Men när det gäller vårt förhållande med Gud är det annorlunda. För 500 år sedan levde Martin Luther. Vi ska i detta numret ta oss en titt på vad han upptäckte, för det är inte ett dugg mindre viktigt idag. Han upptäckte att det som vi människor behöver i förhållande till Gud: liv, räddning, tro, hjälp, helgelse, kraft och glädje i efterföljelsen, det kommer inte inifrån oss själva – utan från Gud! Det är inte genom att hitta på nya metoder, skärpa sig eller uppbåda all sin egen energi för att försöka leva rätt som vårt förhållande till Gud blir bra. Den hjälpen kommer utifrån. Gud griper in och ger oss av sin nåd och vi får ta emot med öppna händer, som en tiggare på gatan.

Numret bjuder på tre ganska maffiga artiklar utifrån Luthers tankar. Maffiga, men viktiga och med ett fantastiskt befriande innehåll. Trevlig läsning!