Superbillig nummerupplysning, intelligenta värktabletter och fredagsmys. Många är de reklamjinglar som satt sig på våra hjärnor och vägrat försvinna därifrån. Rätt så störigt, tycker vi – men väldigt lyckat, tycker företagen.

Det är ingen tvekan om att musik tillför en extra dimension till ett budskap. Varför skulle vi annars ha nationalsånger och inte nationaldikter, till exempel? En melodi kan fastna och få oss att upprepa ett budskap för oss själva gång på gång. Dessutom har musiken en förmåga att tala till fler sidor av oss än enbart våra tankar och därmed involvera hela oss i ett budskap. I musiken finns alltså en makt som kan användas till både bra och dåliga saker.

I kyrkan har man länge använt sig av musik för att komma närmare Gud. Tonsättning av bibelord gör dem lättare att komma ihåg och ta till sig. Melodier med texter som undervisar om Gud har betytt mycket för kristna, inte minst under tider när läskunnigheten varit dålig. Lovsång väcker oss till bön och tillbedjan på ett särskilt sätt.

Men det här med musik är inte något som vi människor har kommit på. I Uppenbarelseboken beskrivs sången inför Guds tron. Änglar, väsen och äldste faller ner inför Gud och prisar hans helighet och sjunger om Jesus offer på korset. När vi lovsjunger får vi haka på den sången. Vi får stå i den stora kören inför Guds tron tillsammans med tiotusen gånger tiotusen och tusen gånger tusen (Upp 5:11) andra, oavsett hur få vi är på lovsångsstunden. Rätt så mäktigt!

Månadens Insidan har temat musik. Du får läsa om en gammaltestamentlig kung som hade ett stort hjärta för lovsång, om skolklasser som får sjunga om evangeliet i gospelworkshops, om vilken musik man som kristen bör och inte bör lyssna på, och om hur man kan lovsjunga Gud utan att ta en enda ton. Trevlig läsning!

Bön: Tack för musikens förmåga att beröra oss och hjälpa oss att komma närmare dig. Använd den här tidningen för att tala till mig om musik och lovsång. Visa mig nya saker om vad lovsång är och väck mitt hjärta till att lovsjunga dig med min röst och med mitt liv! Amen.

Foto: pixabay.com
Louise Alpner
Tandläkare, Örby I Insidans redaktion 2014-2017.
DELA
Föregående artikelMörker till ljus
Nästa artikelVarför visar sig inte Gud tydligare?