Även om jag vet om att jag är älskad så får en kram mig att på något sätt inse det ännu mer. Och även om den gamla tanten på äldreboendet vet att det finns anhöriga som tänker på henne, så hjälper blombuketten från barnbarnen henne att liksom ta det till sig och inte känna sig lika ensam. På samma vis kan en present från en vän påminna oss om att vi betyder något och bli ett konkret tecken på vänskapen. Kramen, blombuketten och presenten hjälper oss att förstå och inse och stanna upp inför det vi redan vet.

Det verkar som att det fysiska, det vi kan se, höra, röra vid och känna på, påverkar oss mycket mer än bara ord och kunskap. Även om vi vet hur förfärligt det är med krig och naturkatastrofer, så är det ofta först när vi ser bilder och filmer eller hör ögonvittnen berätta som det drabbar oss. Jag tror att Gud vet detta – att vi behöver kunna se och ta på saker för att lättare ta det till oss.

När du går ifrån en gudstjänst med bröd och vin i magen så kan du veta att du har fått ta del av Jesus och det han har gjort.

Detta nummer av Insidan handlar om sakramenten: dopet och nattvarden. Sakramenten är synliga grejer som Gud ger oss något osynligt genom. De är alltså inte bara något fysiskt som får oss att fatta eller påminnas om något osynligt, som en symbol eller ett tecken. Nej, de är ännu bättre – vi får något genom sakramenten! Ibland kallas sakramenten (tillsammans med Ordet) för nådemedel. Det är rätt fint! Ett medel som ger nåd, eller rättare sagt: det medel som Gud ger sin nåd genom – på samma sätt som vi får liv genom livsmedel och hjälp genom hjälpmedel och läkedom genom läkemedel. Och detta att det är nåt fysiskt är verkligen en hjälp för oss att ta det till oss. När du går ifrån en gudstjänst med bröd och vin i magen så kan du veta att du har fått ta del av Jesus och det han har gjort. Och även om det är många år sen du döptes så kan du varje dag kolla på ditt dopljus eller dopbevis och tacka Gud för att du får vara hans barn. Det är ännu bättre än en kram.

Bön: Tack gode Gud för de gåvor som du ger oss i sakramenten. Tack för att du ger därför att du är så god och att det är helt oberoende av mig. Jag kan bara ta emot. Amen!

Foto: freeimages.com/Philippe Ramakers
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelEtt inbjudningskort till dig
Nästa artikelTrött?