November är på många sätt en dyster månad. Som om inte vädret och mörkret vore nog ramas månaden in av Halloween, Alla helgons dag och Domssöndagen. Allt handlar om döden.

På Halloween möts vi av läskiga skelett, onda häxor, spöken och andra varelser som har med döden att göra. Alla helgons dag blir på många sätt en smärtsam dag för dem som saknar någon som stått en nära, och domen kan kännas så allvarlig så att man inte ens vill tänka på den.

Och visst, döden och domen är ju såklart förknippade med ondska, allvar och sorg, och måste få vara det – men som kristna får vi se på dessa saker även ur ett annat perspektiv. Jesus har besegrat alla dödens makter och ondskans varelser. Döden är inte slutet och därför inget vi behöver vara rädda för. Domen handlar först och främst om att Jesus ska skipa rättvisa och göra upp med ondskan och döden en gång för alla. Domen innebär slutet på lidandet och sorgen och döden för den som vill ha med Jesus att göra. Därför får vi se fram emot den dagen! Vi har en Gud som bär oss, inte bara i livet och när allt känns bra, utan lika mycket i sorg och lidande och igenom döden. Han vill bära oss hela vägen in i en ny underbar tillvaro på andra sidan döden, en tillvaro där döden är dödad och livet triumferar!

Förhoppningvis dröjer döden länge för de flesta av Insidans läsare. Men vi har nog alla krigsflyktingar i vår närhet som sett döden på nära håll, vi hör om våra kristna syskon som förföljs och dödas på många håll i världen och nu senast om skolattacken i Trollhättan då tre personer dog. Jag tycker att döden på något sätt har kommit oss närmare sista tiden. Men Jesus är oss ännu närmare! Jag hoppas att detta nummer av Insidan både ska ge dig mer kunskap och förståelse, men också en större trygghet inför det som har med döden att göra.

 

Bön:

Jesus, du som älskar mig och har all makt, låt mig få vila tryggt hos dig. Idag och alla dagar och i evigheten. Amen.