Vad krävs för att du ska vara radikal i Sverige idag? Någon sa nyligen till mig att för att du ska framstå radikal i svensk media, behöver du bara skrika lite högre om precis samma sak som alla andra pratar om. Då sticker du ut. Kanske är det sant. Har vi då lite för hög press på oss att tycka lika? Lite för stark konflikträdsla? Så långt mitt svenska medborgarskap. Men som medborgare i Guds rike då? Ber inte Jesus mig i bergspredikan att vara totalradikal, att vara fullkomlig i min handling gentemot min nästa? Älska mina fiender, be för dem som förföljer mig. Vänner, vägen ligger vidöppen. Bor du i Sverige, är det ganska lätt att vara radikal, om du prövar minsta lilla förslag på godhet som Jesus ger dig. I din vardags verklighet, där livet händer, för det mesta. Snart är det jul. Jesus var radikal i juletider, han gick från hotell Himlen och blev stallbebis.

  Det här numret är sprängfyllt av förändringsfaktorer. De som förvandlar ursprungsvärdet till sitt rätta slutvärde. Så långt matematik. Men med ”förändringsfaktor” menas förslag till förändring för ditt kristna liv i utlevd handling.
 Läs Maja Ekströms artikel om att gå på den smala vägen, och bli inspirerad till ett liv i Jesus efterföljd.
 Kolla in artikeln om kommuniteten Oikos i Hammarkullen, och smaka på deras ledord och ta intryck av hur de lever ut sin tro i handling.
Ifrån Patrik Hagmans bok Om kristet motstånd får du en mycket intressant artikel om asketismens positiva förändringspotential på dina vanor. Wow, läskig, men bra!
Jesus är världens ljus i följetongen, och överallt dessutom. Läs och ta bort bjälken ur ditt eget öga.
Decembernumret ger dig också artikeln om Marias villighet att lyda Gud, en gripande novell om snöänglar, och några tips till julpyssel. God jul!

Bön:

Jesus, nu när det snart är jul, hjälp mig att gripa efter verkligt bra gåvor. Forma min bön så att jag inte hindrar dig från att ge mig precis det som du vill, som kan förvandla och förändra mitt liv radikalt. Amen.

Foto: Aidan Meyer
Jonas Svensson
Lärare, Brämhult. Med i Insidans redaktion 2006-2009 samt som redaktionschef 2012-2014. Ungdomssekreterare i ELU 2012-2015.
DELA
Föregående artikelEtt ljus i mörkret
Nästa artikelDesmond Mpilo Tutu