Radikala islamister, radikal feminism, radikala separatister, radikal extremism, våldsfrämjande radikalisering… ordet radikal hörs ganska ofta på nyheterna och har sällan en positiv klang. Men så hör vi det helt plötsligt i kyrkan. Jesus sägs vara radikal och vi kristna ska visst också vara radikala. Vad menas med det?


Först måste vi förstå att ordet radikal inte bara har betydelsen revolutionär, våldsam, upprorsmakare eller extrem. Ordet radikal kan också användas i en vidare mening om något som är grundligt, långtgående, fullständigt eller genomgripande. Den som driver saker till sin spets och den som låter hela livet påverkas av något kan kallas radikal. I den meningen kanske ordet radikal faktiskt fångar något av vem Jesus är och vad det innebär att vara kristen.

Detta nummer handlar om radikalitet. Det är inget oproblematiskt begrepp och därför vill vi förklara och reda ut det, men mest av allt visa hur radikal kristen tro faktiskt är.

Här kan du läsa om hur Jesus verkligen kan kallas radikal, om hur man kan missuppfatta begreppet, men också om att det liv och den förändring som Jesus kallar oss till verkligen är grundlig, långtgående, fullständig och genomgripande. Den kan innebära att flytta långt bort bara för att Gud säger det, att älska sina fiender som Jesus gjorde, att ha fokus på något annat än sig själv – och det kan innebära något så ”trist” som goda rutiner och att prioritera gudstjänsterna i sin församling.

Jesus kallar dig att följa honom. Det handlar om hela dig, det handlar om ett helt nytt sätt att leva och det handlar om att följa den mest radikala personen i världshistorien. Därför är kristen tro och kristet liv radikalt.

Bön: Hjälp mig att se dig, Jesus, som du verkligen är, och hjälp mig att leva som du vill att jag ska leva.

Foto: Keagan Henman
Jakob Andersson
Redaktionschef för Insidan 2014-2023 men arbetar numera på Strandhems bibel- & lärjungaskola samt med Ledarutbildningen. jakob.andersson@strandhem.nu
DELA
Föregående artikelDet bästa av det värsta
Nästa artikelHistorien om Harstad