Övre: Jakob, Johannes, Ester, Hanna, Timoteus, Maria. Nedre: Jeremia, Stefanus, Rut, Elia, David

I alla tider har det funnits mäktiga historier om hjältar.

För tusen år sedan satt vikingarna och skröt om sina storslagna resor över haven, det har skrivits böcker om stora kungar och deras segrar och i dag visas superhjältefilmer på biodukarna runt om i världen. Allt är så perfekt. Likadant är det i Bibelns värld när David vinner krig efter krig, när Maria tar på sig det största uppdraget av alla och när Petrus gör det omöjliga och går på vatten.

Det finns liksom ingen ”Bibelns värld” utan Gud är densamme igår, i dag och i all evighet.

Fast vänta nu lite, är det verkligen så det är? Kan allt vara så tiptop? Sanningen är att Bibeln berättar om dessa hjältar på ett annat sätt. Den stora ledaren Mose hade svårt att tala, profeten Jeremia gjorde motstånd mot Gud och missionären Timoteus kände osäkerhet i sitt uppdrag. När vi läser Bibelns berättelser verkar det alltså som att hjältarna är helt vanliga människor. Den avgörande skillnaden är att de har Gud på sin sida. I sin svaghet och enkelhet släpper de in Gud och låter honom vara den starke. Då kan det hända grejer!

Eftersom Timoteus, David, Maria och resten av gänget var vanliga människor precis som vi så är den här tiden inte förbi. Det finns liksom ingen ”Bibelns värld” utan Gud är densamme igår, i dag och i all evighet. I specialnumret du håller i handen kan du läsa om flera av de som gått med Gud genom livet, och bli inspirerad att bjuda med honom på din vandring! För vet du vad –  då kan det hända grejer!

Tack Veronika! Vi vill i detta nummer rikta ett särskilt tack till Veronika Danielsson för hennes fantastiska temabild med de bibliska personerna.

Bön: Tack Jesus för att Bibelns hjältar var vanliga människor precis som vi. Använd du oss idag på det sättet du vill göra. Ge oss ny inspiration i att söka dig och din vilja när vi läser om de som vandrat med dig tidigare. Amen

11 förebilder – mycket att lära!

I detta numret följer elva texter om de elva bibelpersonerna på bilden. Läs och lär känna dem bättre. Vad har du att lära av dem och hur kan du lära känna Gud bättre genom deras liv?

Foto:
Carl Svedberg
Student, Göteborg. I Insidans redaktion 2018-2020.
DELA
Föregående artikelTur eller änglavakt?
Nästa artikelFörebilder i tro