Sommarlov! Fantastiskt – ingen väckarklocka som väcker dig! Du kan sova och sova så länge du vill. Och visst är det skönt att få sova lite extra jämfört med i den stressiga vardagen. Då tycks den där störiga väckarklockan alltid ringa för tidigt. Att bli väckt känns nog för många av oss nästan alltid som något negativt.

Men om vi tänker efter lite inser vi att det väldigt ofta är positivt att bli väckt. Inte bara när vi ska ta ett tidigt flyg till en solig semesterort eller för att hinna med ett morgondopp innan frukosten. Törnrosa sov i hundra år och kunde inte väckas. Vilken fruktansvärd tragedi – hon missade ju allt gott i livet. Sömn är ju i och för sig också en god och viktig del av livet, men att bara sova är ju inget liv.

Bibeln använder ofta bilden av att sova, när den talar om att gå miste om livet. Den som sover ser inte livet, tar inte del av livet och lever inte livet fullt ut. Bibeln menar att sedan syndafallet är människan andligt sett sovande. Vi ser inte, tar inte del av eller lever det verkliga livet: vi ser inte Gud och lever inte i gemenskap med honom. Därför måste människan vakna upp, till att tro på honom. Men precis som för Törnrosa finns det inget i oss själva som kan få oss att vakna. Vi måste bli väckta! Och det är bara Gud som kan väcka oss.

Detta nummer av Insidan handlar om väckelse. Väckelse är ett konstigt gammalt ord som bara används inom kyrkan. Det är ett begrepp som betyder att många människor på samma gång och på samma plats blir väckta och börjar tro på Jesus och leva med Gud. I Sverige drog en enorm väckelse fram för 150 år sedan och idag går väckelser fram på många ställen på jorden. Vi ska titta närmare på detta fenomen och vår bön är Guds väckarklocka ska ringa över Sverige igen. Så att vårt folk inte försover sig och missar meningen med livet. Den väckelsen får börja hos dig och mig.

Bön: Gud, väck mig, väck våra församlingar och väck vårt land så att vi får se dig som den du verkligen är. Amen

Foto: pixabay.com
Jakob Andersson
Verksamhetsledare i ELU och redaktionschef för Insidan, Örkelljunga. jakob.andersson@elungdom.se
DELA
Föregående artikelAtt vi aldrig lär oss!
Nästa artikelBoktips: Libris stora handbok till Bibeln