Har du tappat hoppet om att bibelläsningen någonsin kommer vara spännande? Eller är du riktigt bibelpepp? Oavsett vilket vill vi i Insidans redaktion dela med oss av våra bästa bibelläsningstips!

Att läsa Bibeln är viktigt i en kristens liv. Guds ord ger styrka, glädje och liv. Samtidigt kan det många gånger vara en utmaning – var ska man ens börja? Hur ska man förstå det man läser? Vad ska man göra åt den där smygande känslan av att det är tråkigt och inte ger någonting? Om du känner igen dig i detta, och känner att du behöver lite hjälp på traven, kommer här ett helt Insidanuppslag med bibeltips till just dig! Om du inte alls känner igen dig, utan redan tycker att bibelläsningen är en dans på rosor, kanske tipsen kan hjälpa dig att upptäcka något mer av denna fantastiska bok.

I begynnelsen …

… var Ordet! För att kunna läsa Bibeln behöver du just det: ordet. En bibel alltså. Köp en fysisk bok i ett format du gillar eller skaffa en app (till exempel Folkbibeln). För dig som vill lyssna på Bibeln finns olika alternativ. Ett exempel är Ljudbibeln som finns på www.ljudbibeln.com, men också på Spotify.

Hitta en guide

Få experthjälp! En studiebibel som förklarar verser, sammanhang, geografi, kultur och  bibelböcker ger många svar på dina frågor. Några exempel på studiebiblar är Svensk Studiebibel, Stora Studiebibeln och NIV Study Bible.

Ställ klockan

Tänker man att man ska läsa ut kapitlet är det lätt att man skyndar på och missar reflektion, bön och Guds tilltal. Har du i stället bestämt dig för att ägna dig åt Bibeln i exempelvis 10 minuter kan du ostressat läsa, reflektera och låta Gud tala under den tiden. Ibland hinner du ett kapitel, ibland bara en vers – men det spelar ingen roll.

Kom överens

Med uppmuntran från en vän blir bibelläsningen lättare! Är ni två som behöver hjälp på traven med bibelläsningen? Bestäm något ni båda ska läsa under veckan och kom överens om att hålla lite koll på varandras läsning – kanske genom att skicka ett sms och påminna om läsningen.

Starta en grupp

Ett superbra tips är att vara med i en bibelstudiegrupp eller en hemgrupp där ni tillsammans studerar Bibeln. Att kunna diskutera med varandra och lyssna på de andras funderingar och kloka kommentarer ger en fördjupad glädje till läsningen. Har du ingen sådan grupp? Starta en med några vänner!

Read, reread, recite

Vill du få ett par verser att fastna? Läs dem en gång och tänk över vad de betyder. Läs dem sedan ytterligare en gång. Försök sedan att upprepa dem i ditt huvud eller skriv ner dem.

Förväntan

Läs Bibeln med förväntan om att Gud ska tala, inte bara för att ha läst (även om det också är bra i sig). Du kan till exempel be den helige Ande om att visa hur det du läser kan appliceras i ditt eget liv.

App app app!

Skaffa en app med en bibelläsningsplan! Det kan hjälpa dig med regelbunden läsning. Bibeln (Life.Church) är ett exempel. Bonus: “dagens bibelord” kommer upp som en notis i din mobil.

Passa på

Använder du en andaktsbok som har hänvisningar till ett bibelställe? Passa på att läsa hela det stycket i din egen bibel när du har andakt.

Bibelplugg

Ordet bibelstudie kanske inte låter jättekul. Men med en bra guide genom olika bibeltexter kan de verkligen få liv!

    • Bibelguiden är en serie böcker som ger vägledning in i Nya Testamentets böcker. De olika böckerna är ganska tunna (får plats i din bokhylla!) med lättförståeliga kapitel och kluriga frågor till. Perfekt för bibelstudiegrupper.
    • Med roliga bilder och udda fakta ger Jonas Dagson i boken Steg för steg genom Gamla Testamentet hjälp att hänga med genom hela GT. Visste du till exempel att det på Gamla testamentets tid ansågs fint att inte vara solbränd?
    • Tron på bortaplan är en spännande bibelstudie över Daniels bok i Bibeln, skriven av Erik J. Andersson.
    • Det finns otaliga andra bibelstudieböcker. Hitta en som du tycker verkar intressant!

Sing along

Gillar du att sjunga? Lär dig en sång som bygger på en eller flera bibelverser. I klostret Taizé sjungs många sådana sånger. Sök efter ”Taizé” på Spotify eller kolla in psalm 771-773 i Den svenska psalmboken!

Låt dötiden få liv

Vill du hitta tid till Bibeln? Identifiera “dötiden” i din vardag och gör om den till Bibeltid! I stället för att scrolla Facebook för hundrade gången den här dagen kan du scrolla i valfri bibelapp när du sitter på bussen. Eller varför inte börja morgonen med bibelappen i stället för Instagramflödet?

Tideböner

Tidebönsboken är perfekt att använda under morgon- eller aftonbön. Boken innehåller skrivna böner, bibelstycken att läsa och sånger för den som vill sjunga.

The Bible Project

Vill du veta mer om någonting i Bibeln? Kolla in The Bible Project på Youtube! Förutom korta filmer om varje (!) bok i Bibeln finns filmserier med olika teman, varav ett är Hur du läser Bibeln.

Språkträna

Läs Bibeln på ett annat språk eller i en annan översättning. Detta kan ge ny glädje och ny förståelse av välkända avsnitt. Ett exempel är Nya Levande Bibeln som är skriven på enklare svenska.

Låt bibelordet bli en bön!

Läs en bibeltext och formulera sedan en bön till Gud utifrån det som du har läst. På så vis tvingas du stanna upp och förstå texten, och texten blir inte bara tomma ord utan leder dig in i bönen.

Nu då?

Nu har du fått många tips! Här kommer därför ett sista tips på vad du kan göra av tipsen: välj så många tips du vet att du kan följa (kanske mellan ett och tre stycken), och bestäm dig för att följa dem. Var ärlig! Alltför höga ambitioner är ofta en glädjedödare, och det är bättre att läsa Bibeln tre minuter varje dag än ingenting alls. Lycka till!

Foto: pixabay.com
DELA
Föregående artikelMålsättning: Perfekt?
Nästa artikelDen vackra vardagen